ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Imera_Enoplon_Dynameon.jpg

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ θεομητορικές γιορτές είναι αυτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Οι γονείς της Παναγίας, άγιοι Ιωακείμ και Άννα είχαν φτάσει σε προχωρημένη ηλικία χωρίς να έχουν αποκτήσει τέκνο. Προσεύχονταν με πολύ πόνο για την απόκτηση ενός παιδιού και υποσχέθηκαν ότι αν ο Θεός τους το χάριζε, θα Του το αφιέρωναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή αποτελούσε όνειδος η ατεκνία. Οι προσευχές τους εισακούστηκαν και απέκτησαν την Παναγία μας όταν ο Ιωακείμ ήταν 80 ετών και η Άννα 70! Όταν εκείνη έφτασε στην ηλικία των τριών ετών, παρόλη την γονεϊκή αγάπη τους εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους και προσέφεραν οι ίδιοι την Θεοτόκο στον ναό του Θεού. Εκεί, την παρέλαβε ο ιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος αργότερα έγινε πατέρας του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και την ευλόγησε. Ο Ζαχαρίας με το προφητικό του χάρισμα αναγνώρισε στο πρόσωπό της την μέλλουσα μητέρα του Θεού και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων (κάτι σαν το σημερινό Ιερό), όπου έμπαιναν μόνο οι ιερείς. Στα Άγια των Αγίων η Θεοτόκος παρέμεινε δώδεκα χρόνια, μέχρι τον Ευαγγελισμό της και σύμφωνα με την παράδοση τρεφόταν από τον αρχάγγελο Γαβριήλ με ουράνια τροφή.

Στις 21 Νοεμβρίου η χώρα μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τιμά όλους τους Έλληνες, μάρτυρες της ελευθερίας μας, που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δίκαια της Πατρίδας μας. Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μορφή της Θεοτόκου, που ανέκαθεν ήταν και είναι δίπλα στα στρατευμένα νιάτα μας, τα οποία προστατεύει και ενθαρρύνει στον αγώνα τους. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε την ιστορία του έθνους μας και την δική μας ευθύνη. Ένας λαός όταν χάσει την ιστορική του μνήμη, καθίσταται «ανάπηρος» πνευματικά. Χειραγωγείται εύκολα, ψάχνει για προστάτες, δεν αντιδρά και δέχεται αδιαμαρτύρητα οτιδήποτε του επιβάλλουν οι δυνάστες του. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ξένες και εγχώριες δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν ή να αλλοιώσουν την εθνική ιστορική μας μνήμη, προκειμένου να επιτύχουν τα σκοτεινά τους σχέδια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός μνήμης. Δεν έχουμε τάφους, έχουμε μνήματα στα οποία ακουμπά η μακραίωνη Ιστορία μας. Μέσα από τις θυσίες των προγόνων μας αναγεννηθήκαμε και μεγαλουργήσαμε. Ο Έλληνας είναι φτιαγμένος για να ζει ελεύθερος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο εθνικός μας ύμνος είναι ο μοναδικός που είναι αφιερωμένος στην Ελευθερία, η οποία ας μην ξεχνάμε είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά.

Ο Ιωσήφ Βρυέννιος τριανταπέντε χρόνια πριν την άλωση της Πόλης είπε τα παρακάτω επίκαιρα λόγια: «Ο λόγος για τον οποίον επέπεσαν εκ δυσμών και εξ ανατολών διάφοροι εχθροί και λυμαίνονται την αυτοκρατορία είναι ολοφάνερος: ’Όλοι οι Χριστιανοί έγιναν υπερήφανοι, αλαζόνες, φιλάργυροι, φίλαυτοι, αχάριστοι, απειθείς, λιποτάκται, ανόσιοι, αμετανόητοι, αδιάλλακτοι. Έγιναν οι άρχοντες κοινωνοί ανόμων, οι υπεύθυνοι άρπαγες, οι κριτές δωρολήπτες, οι μεσίτες ψευδείς, οι νεώτεροι ακόλαστοι, οι αστοί εμπαίκτες, οι χωρικοί άλαλοι και οι πάντες αχρείοι. Χάθηκε ευλαβής από της γης, εξέλιπε στοχαστής, ουχ εύρηται φρόνιμος». Κάνοντας κι εμείς την αυτοκριτική μας ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας κρατήσουμε άσβεστη την εθνική μας μνήμη!

ΙΟΥΣΤΙΝΗ Μ.

(Φ. 175) 

Advertisements