Σε κρίση η τουρκία

 

erdogan_hd_446033581

Η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας αιτιολογείται από πολλούς παράγοντες. Είναι βεβαίως ένα ζήτημα διαχρονικό και αέναο, όσο και η ελληνική πολιτική υποχωρητικότητα και μειοδοσία.

Αιτιολογείται ακόμη από την πολεμική εμπλοκή της γείτονος στις επιχειρήσεις στην Συρία με την οποία αναμένει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Πριν από λίγες μέρες, στις 24/11, η Τουρκία πλήρωσε ένα μόνο τίμημα της εισβολής της  στην Συρία, Κατά την 93η ημέρα της επιχείρησης «Ασπίδα Ευφράτη» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση στην βάση των τούρκων στρατιωτών στα δυτικά της επαρχίας Ελ Μπαπ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν τρεις και τραυματίστηκαν 13 τούρκοι στρατιώτες.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η σοβούσα οικονομική κρίση, παρά τις δυτικές επενδύσεις που εξασφαλίζουν την ροή πελατών στην τουρκική βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ) κατά τον μήνα Οκτώβριο υπήρξε έκρηξη στο κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 82,70%, γεγονός που αυξάνει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Σύμφωνα με τα  στοιχεία, στο δεκάμηνο του 2016 σε σχέση με την ιδία περίοδο του 2015, μειώθηκαν κατά 3,2 % οι εταιρίες που ιδρύθηκαν, κατά 13,68 οι μικρές εταιρίες που ιδρύθηκαν και κατά 16,16% οι συνεταιρισμοί. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι μεγαλοστομίες Ερντογάν καλύπτουν στην πραγματικότητα τα πολλά φανερά προβλήματα της τουρκίας και του ίδιου του Ερντογάν και εξηγούν τόσο την αύξουσα διολίσθηση του καθεστώτος στην τυραννία, όσο και την καταφυγή του Ερντογάν στις απειλές και τους λεονταρισμούς.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν περνούν  βεβαίως απαρατήρητες, ιδιαιτέρως από χώρες που έχουν αντίληψη του τι εστί τούρκος. Στην Αυστρία, τα έξι κόμματα που βρίσκονται στην αυστριακή βουλή, πήραν κοινή απόφαση για εφαρμογή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ως αιτιολογία για την τροπολογία αναφέρονται οι προφυλακίσεις δημοσιογράφων, συγγραφέων και ακαδημαϊκών, και η απόλυση χιλιάδων ατόμων από το δημόσιο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7, όπως και οι θάνατοι πολιτών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

 

(Φ.176)

 

Advertisements