Μετά τους μικρομεσαίους, λουκέτα και σε τράπεζες

ete23

 

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα υποκαταστήματα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ενώ και τα υποκαταστήματα άλλων «ευαγών» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βάζουν λουκέτο. Το νέο περιστατικό «λουκέτου» σε τράπεζα καταγράφηκε στον Πειραιά όπου οι κάτοικοι της Φρεατίδας βρήκαν  σημείωμα στο υποκατάστημα της Εθνικής, με το οποίο η τράπεζα τους ενημέρωνε ότι πλέον θα εξυπηρετούνται από κατάστημα στο κέντρο του Πειραιά. Και έπεται συνέχεια…

Παράλληλα, ένα νέο τσουνάμι απολύσεων ετοιμάζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανειστές των κομμάτων της μεταπολιτευτικής κομματοκρατίας. Πάνω από  4.500 τραπεζικοί υπάλληλοι θα είναι τα επόμενα σφάγια στον βωμό των τοκογλύφων. Μέχρι το τέλος του 2017 και πριν την 1/1/2018 θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί από την εργασία τους. Επιπλέον, δεκάδες καταστήματα τραπεζών από άκρον εις άκρου της χώρας, θα βάλουν λουκέτο. Το μνημονιακό σχέδιο διάλυσης του κοινωνικού ιστού της Ελλάδος, δεν αγγίζει λοιπόν μόνον τα συνήθη θύματα, τους μικροεμπόρους και μικροεπαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τους αδυνάμους, αλλά και τα «ευγενή» υπαλληλικά επαγγέλματα. Οι νεοάνεργοι αστοί αποτελούν μια «αναγκαία απώλεια» στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους.

Ήδη από το 2008 όταν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ήσαν 64.152 σε 3.888 καταστήματα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), ο αριθμός τους μειώθηκε σε 50.167 το 2013 και 44.332 το 2014, ένα κόστος 11.700 θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα.

Οι τράπεζες έχουν προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στα σχέδια αναδιάρθρωσης εκτός από τις μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και το κλείσιμο καταστημάτων, περιλαμβάνεται ακόμη η πώληση θυγατρικών των τραπεζών, μη τραπεζικού χαρακτήρος, όπως είναι για παράδειγμα οι ασφάλειες και οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και η διαχείριση κεφαλαίων.

Στον σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται και η «αποχώρηση» προσωπικού με προγράμματα εθελουσίας εξόδου τα οποία όμως θα είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να «δεσμεύουν» τα ανώτερα στελέχη να παραμείνουν. Γι’ αυτό και τα «πακέτα» που θα δοθούν δεν θα είναι δελεαστικά για ανώτερα και διευθυντικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί να «ξεφορτωθεί» περί τους 2.500 εργαζομένους, μειώνοντας το προσωπικό της από 12.300 σε 10.695 εντός των προσεχών εννέα μηνών. Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την φρενήρη κούρσα της πρωτιάς, της εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και παρά την πρόσφατη κίνηση Σάλα για εξαγορά της Παγκρήτιας Τράπεζας, θα αναγκαστεί (;) να μειώσει τα υποκαταστήματά της από 778 σε 650 έως το τέλος του 2017. Η Alpha Bank θα έχει κλείσει 64 υποκαταστήματά της μέχρι το τέλος του 2017 ενώ η Eurobank, θα μειώσει τα υποκαταστήματά της σε 510 και τους υπαλλήλους στην Ελλάδα σε 9.800 από 10.803 που εργάζονται σήμερα μια απώλεια χιλίων θέσεων εργασίας.

(φ.177)

 

Advertisements