Εκτίναξη της Παχυσαρκίας στα χρόνια των μνημονίων

Χωρίς τίτλο.jpg

Έως και 50% εκτινάχθηκε ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στην Ελλάδα, το διάστημα 2009-2015, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την επέκταση των φαινομένων φτώχειας.

Σήμερα, στην Ελλάδα, η φτώχεια δεν οδηγεί μόνο στον υποσιτισμό ή στην πείνα αλλά στο κακής ποιότητας φαγητό που χορταίνει φτηνά αλλά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά στην παχυσαρκία.

Πανελλήνια μελέτη προσδιορισμού του ποσοστού παχυσαρκίας σε παιδιά 8 και 10 ετών πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015.

Το δείγμα ήταν μεγάλο: 5.679 παιδιά σε 160 δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα. Ακολουθήθηκαν οι προδιαγραφές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Βάρος πάνω από το φυσιολογικό είχαν το 37,03% των μαθητών και το 36,35% των μαθητριών της Β~ δημοτικού όπως και το 43,92% των μαθητών και το 40,83% των μαθητριών της Δ~ δημοτικού. Παχύσαρκα βρέθηκαν τα παιδιά 14,18% των αγοριών και το 12,87% των κοριτσιών στην Δ~ δημοτικού.

Η τάση αύξησης παχυσαρκίας είναι έκφραση γενικότερης στροφής προς την κακή διατροφή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κόσμος προσπαθεί να τραφεί όσο το δυνατόν οικονομικά με τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες, όπως τηγανιτές πατάτες από ταχυφαγεία.

Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γεμίσει οι γειτονιές από καταστήματα που πωλούν αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα αλλά και σουβλατζίδικα.

Στο σπίτι όλο και περισσότερες οικογένειες διατρέφονται με τροφές πλούσιες σε θερμίδες αλλά φτηνές. Δυστυχώς τα φρέσκα λαχανικά, τα ψάρια, τα φρούτα είναι πιο ακριβά.

Η σχέση φτώχειας – παχυσαρκίας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Για πρώτη φορά καταγράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Η παχυσαρκία δεν οφείλεται μόνο στην κακή διατροφή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την ελλιπή άσκηση των παιδιών.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην μη ανανέωση της εγγραφής  των παιδιών τους σε αθλητικούς συλλόγους. Έχει πέσει η κινητικότητα οικογενειών και παιδιών λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και κακής διάθεσης.

Κυριαρχεί η φτηνή διασκέδαση με τηλεόραση στο σπίτι συνοδεία φτηνών τροφών.

Υποβαθμισμένες είναι η φυσική άσκηση και η γυμναστική των παιδιών στο σχολείο.

Το 2015, τα 2/3 των σχολείων είχαν λιγότερες από δύο ώρες γυμναστικής την εβδομάδα ενώ μόλις στο 25% των σχολείων υπήρχε άσκηση άνω των τριών ωρών την εβδομάδα.

Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η διάδοση ψυχολογικών προβλημάτων. Η κακή διάθεση οδηγεί σε βουλιμικές συμπεριφορές ενώ το άγχος για το αύριο μετατρέπεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφής σήμερα.

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία εκφράζονται άμεσα. Αύξηση αρτηριακής πίεσης, δυσλιπιδαιμία (διαταραχές στην χοληστερίνη, στα τριγλυκερίδια), ινσουλινοαντίσταση, ψυχολογικές διαταραχές, αυξημένος κίνδυνος άσθματος ή επιδείνωση προϋπάρχοντος άσθματος. Το χειρότερο είναι ότι το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των εφήβων μετατρέπονται μεγαλώνοντας σε παχύσαρκους ενήλικες.

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΕΡΤΟΣ

(Φ. 179)

Advertisements