Μηχανή εναντίον Ανθρώπου – Παράδοση με drone εγκαινίασε η Amazon

Χωρίς τίτλο.jpg

Tρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σχεδίου για παράδοση των προϊόντων της με drones και λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της στο θέμα με την Βρετανική κυβέρνηση, τον περασμένο Ιούλιο, η Amazon πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες. Το τεστ έγινε στις 7 Δεκεμβρίου στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό να συλλεγούν δεδομένα και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παραδόσεων.

Χρειάστηκαν 13 λεπτά ανάμεσα στην on-line παραγγελία και την παράδοση, χρόνος ρεκόρ. Η υπηρεσία με την επωνυμία «Prime Air» δεν διατίθεται ακόμη στο ευρύ κοινό. Η δοκιμή άρχισε όμως από την Βρετανία όπου η νομοθεσία είναι πιο ελαστική από ό,τι στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πτήση αυτόνομων drones. H μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω πτήση διαθέτει τέσσερις έλικες και μπορεί να μεταφέρει δέματα βάρους έως 2,7 κιλών, καλύπτοντας πληθώρα προϊόντων που εμπορεύεται το Amazon. Οι παραδόσεις αυτού του τύπου προβλέπεται να πραγματοποιούνται μόνο την ημέρα, όταν ο καιρός είναι καλός και οι άνεμοι ασθενείς.

Όπως και να έχει πάντως, γίνεται φανερό ότι η επιχείρηση αντικατάστασης του ανθρώπου από την μηχανή η οποία ξεκίνησε με την Βιομηχανική Επανάσταση, που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα έως το πρώτο μισό του 19ου, συνεχίζεται στις μέρες μας.

Οι συνέπειες του τελευταίου εγχειρήματος θα είναι βεβαίως σημαντικές τόσο για τους συνδεόμενους εργασιακά με την ίδια την Amazon, όσο και, ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση του συστήματος παραδόσεων με drones και από άλλες εταιρείες, για εργαζομένους συνδεόμενους με τον κλάδο, οδηγούς, διανομείς, ταχυδρομικούς υπαλλήλους, κλπ., δημιουργώντας νέο κύμα ανεργίας. Ήδη η εταιρεία Alphabet, μητρική της Google  ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο πρόγραμμα συνεργασίας με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Αεροπορίας των ΗΠΑ στο σχέδιο με την ονομασία «Wing».

Αλλά και η Wal Mart, ο αμερικανικός γίγας των πωλήσεων με διανομή σχεδιάζει την διανομή μερικών, κατ’ αρχήν, προϊόντων της με drones, σύμφωνα με αμερικανικές ειδησεογραφικές πηγές.

Το ζήτημα της προσωπικής ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών από τα δεκάδες τηλεκατευθυνόμενα που διαπλέουν τους ουρανούς, είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί τους πολίτες της ευκολίας και της ταχύτητας.

(Φ. 179)

 

Advertisements