Βασίλειος Θεοτοκάτος (Πρόεδρος Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος): «Αν δεν ανατραπεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα έχει τελειώσει»

Χωρίς τίτλο.jpg

Ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος δικηγόρος κ. Βασίλειος Θεοτοκάτος, παραχώρησε μια «εφ΄ όλης της ύλης» αποκλειστική συνέντευξη στο «ΕΜΠΡΟΣ», μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα των μνημονίων, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες πολυτέκνων, αλλά και για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη.

Συνέντευξη στον Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Π.Π. Κύριε Θεοτοκάτο, θα ήθελα να μου πείτε τι έχει αλλάξει για τους πολύτεκνους από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια.

Β.Θ. Καταρχήν καταργήθηκε η ισόβια σύνταξη την οποία έπαιρναν οι πολύτεκνες μητέρες. Η σύνταξη αυτή ήτανε περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει πρόβλημα και με τις μετεγγραφές των πολυτέκνων. Ενώ επί 32 χρόνια τα πάντα λειτούργησαν χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην συνέχεια, εξομοιώθηκε ο πολύτεκνος με τον άγαμο, όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος. Για το ίδιο εισόδημα, πληρώνει την ίδια φορολογία, τόσο αυτός που είναι άγαμος, όσο και αυτός που είναι έγγαμος και έχει τρία τέσσερα ή και δεκατέσσερα παιδιά. Το ίδιο έγινε και με την εισφορά αλληλεγγύης. Ό,τι πληρώνει ο άγαμος, πληρώνει και ο πολύτεκνος. Με τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει για τους πολύτεκνους καμία απολύτως απαλλαγή. Ένας πολύτεκνος ο οποίος διαθέτει ένα σπίτι πάνω από ορισμένα τετραγωνικά, ασχέτως πού βρίσκεται αυτό, αν είναι στην πόλη ή σε χωριό, ακόμα και κάποια αποθήκη, δεν έχει καμία απαλλαγή και όχι μόνο αυτό, ακόμα και να έχεις μια κατάθεση έστω και 5.000 ευρώ, θα σου πει ο έφορος έχεις λεφτά και πρέπει να τον πληρώσεις. Τώρα μείωσαν και το ποσοστό στις προσλήψεις που είχαν οι πολύτεκνοι και από 20% το πήγανε στο 15%. Κατάργησαν ακόμη και την δυνατότητα που είχε ο πολύτεκνος  αξιωματικός που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις να πηγαίνει κατόπιν αιτήσεως του εκεί που θέλει να πάει.

Π.Π. Σας ακούω να μου λέτε, κατάργησαν, κατάργησαν, κατάργησαν. Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα και έχουμε αυτή τη στιγμή μια κυβέρνηση που παροτρύνει τους Έλληνες να ζευγαρώνουν με τους μετανάστες για να λυθεί. Δεν ακούγονται εντελώς παράλογα όλα αυτά;

Β.Θ. Ουδείς ενδιαφέρεται για το δημογραφικό. Και άμα δεν ενδιαφέρεσαι… τελειώνεις. Δεν ενδιαφέρονται. Είπε κάποιος πρώην υπουργός ότι θα βοηθήσουν οι μετανάστες για το δημογραφικό. Δεν τον ρώτησε όμως κανείς δημοσιογράφος, «πείτε μας κύριε υπουργέ, ποιο άλλο κράτος στον κόσμο έλυσε κατά αυτόν τον τρόπο που μας λέτε εσείς το θέμα του δημογραφικού»; Απολύτως κανένα. Ούτε υπήρξε ποτέ κανένας επιστήμων που να είπε ότι κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυθεί το δημογραφικό μας πρόβλημα. Με την πολιτική που έχουν των «ανοικτών συνόρων» και την αλλοίωση του πληθυσμού δεν ξέρω αν σε 20-30 χρόνια η Ελλάδα θα έχει την μορφή που έχει σήμερα.

Π.Π. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε υποσχόμενος να λύσει τα προβλήματα που είχανε δημιουργήσει οι προηγούμενοι. Υπήρξε σε κάτι κάποια έστω και μικρή βελτίωση;

Β.Θ. Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, τα άφησε απλά όπως είναι. Όμως  δεν έκανε και τίποτα προς βελτίωση, αντίθετα μείωσε το ποσοστό των προσλήψεων για τους πολύτεκνους. Φέρνουνε ένα νομοσχέδιο στην βουλή και επικαλούνται το άρθρο 21 του Συντάγματος στην παράγραφο 6 που αναφέρεται στα άτομα με αναπηρία, δίνοντας 15% στα άτομα με αναπηρία. Εμάς δεν μας πειράζει που δίνουν στα άτομα με αναπηρία 15%. Ας έδιναν και 35% και 40%. Για καλό θα ήτανε. Το άρθρο 21 όμως προστατεύει και τους πολύτεκνους. Δεν εξήγησε όμως στην βουλή η αρμόδια υπουργός για ποιο λόγο μειώθηκε στους πολύτεκνους το ποσοστό των προσλήψεων. Το ίδιο άρθρο είναι. Δεν είναι διαφορετικό. Οι προηγούμενοι είχανε καθιερώσει να πληρώνουν οι πολύτεκνοι φόρο πολυτελείας! Θα σας πω για παράδειγμα το θέμα με το αυτοκίνητο. Όταν έχεις τέσσερα και πέντε παιδιά, υποχρεωτικά θα πάρεις ένα επταθέσιο αυτοκίνητο. Αν τα στριμώχνεις σε ένα πενταθέσιο και σε πιάσει ο τροχονόμος, τι θα του πεις; Είμαι πολύτεκνος; Θα σου πει, πάρε ένα επταθέσιο, και μετά θα σε γράψει. Επομένως το αυτοκίνητο που θα πάρεις είναι από 2.000 κυβικά και πάνω. Και δεν θα το κάνεις για φιγούρα, αλλά γιατί είσαι αναγκασμένος να το πάρεις. Τα 2.000 κυβικά όμως θεωρούνται τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης. Ρώτησαν τον πρώην υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, και είπε ότι σε αυτή την ερώτηση είναι δύσκολο να απαντήσει. Αλλά για να απαλλάξουν τα έσοδα που έχουν από τους 4.000 περίπου πολύτεκνους που έχουν τέτοια αυτοκίνητα, θα πρέπει είπε να βρουν «ισοδύναμα».

Π.Π. Φτάσαμε να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, που τα παιδιά θεωρούνται είδος πολυτελείας. Τι έχετε να μας πείτε για αυτό;

Β.Θ. Η Ελλάδα έχει τελειώσει. Εκτός εάν υπάρξει μια ανατροπή γενικότερη που πρέπει κατά την εκτίμησή μου όλο το υπάρχον πολιτικό σύστημα να ανατραπεί. Οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί στην βουλή, πρέπει να εκλείψουν. Αν δεν έρθουν καινούργιοι άνθρωποι που έχουν διάθεση να δουλέψουν για αυτήν την Πατρίδα και μόνον για την Πατρίδα δεν γίνετε τίποτα. Εδώ η Νότιος Κορέα, μια χώρα που έχει έκταση 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή τα 3/4 από όσο έχει η Ελλάδα, έχει πληθυσμό 50 εκ. ατόμων. Δηλαδή αναλογικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 65 εκ. πληθυσμό. Επειδή το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι γεννήσεις στην Νότια Κορέα μειώθηκαν κατά 5,3% έκανε επείγουσα έκκληση η κυβέρνηση στους πολίτες, κάντε παιδιά γιατί έχουμε πρόβλημα. Και διέθεσε αμέσως ποσό αντίστοιχο των 50 εκ. ευρώ σε παροχές για να ενισχύσει τις γεννήσεις. Εδώ οι γεννήσεις έχουνε πάρει την κατηφόρα τα τελευταία 4-5 χρόνια των μνημονίων, έχουν μειωθεί κατά 95.000. Είναι δηλαδή σαν να χάνεται ένας Δήμος Αγρινίου κάθε χρόνο. Εξαφανιζόμαστε και ουδείς από τους υπευθύνους ενδιαφέρεται. Δυστυχώς δεν έμεινε λίθος επί λίθου. Αν γινότανε αλλού αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θα γινότανε παγκόσμιος σάλος.

Π.Π. Θα ήθελα να μου πείτε για τα δικά σας αιτήματα. Υπάρχει κάποια λύση; Κάποια ελπίδα;

Β.Θ. Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα και να καταστήσει την εικόνα της πολύτεκνης οικογένειας ελκυστική. Τώρα πώς να τολμήσει ο άλλος να κάνει ένα παιδί, όταν ξέρει ουσιαστικά, ότι το παιδί θα τον επιβαρύνει. Πρώτα υπήρχαν κάποιες φορολογικές απαλλαγές, υπήρχε το επίδομα, υπήρχαν έστω και κάποια υποτυπώδη κίνητρα που μπορούσε ο Έλληνας να πάρει την απόφαση να κάνει παιδιά. Τώρα πια δεν υπάρχει τίποτα. Αν δεν καταστήσουν την εικόνα της οικογένειας ελκυστική, δεν πρόκειται να γίνει κάτι.  Σε λίγα χρόνια θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυτός ο γεωγραφικός χώρος με το όνομα Ελλάς, ο οποίος όμως θα κατοικείται από μια ελάχιστη μειοψηφία γερόντων που θα ονομάζονται ακόμα Έλληνες.

Π.Π. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να κάνουν κάτι οι υπάρχοντες του «συνταγματικού τόξου» για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα; Γιατί από ό,τι βλέπουμε στην πράξη τον βάση σχεδίου αφανισμό των Ελλήνων προωθούνε μάλλον παρά κάτι άλλο.

Β.Θ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο σχέδιο, αλλά και στη Ευρώπη περίπου τα ίδια χάλια βλέπουμε. Είναι ποτέ δυνατόν να έρχεται ένα δικαστήριο, σε μια κωμόπολη της Γαλλίας, που είχανε φτιάξει ένα άγαλμα της Παναγίας, και να λέει ότι απαγορεύονται τα Χριστιανικά θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους και να ζητάει την κατάργησή τους; Και μετά παραπονιούνται γιατί οι «άλλοι» κάνουνε τις σφαγές με τις εκρήξεις εκεί στην Γαλλία; Τι παραπονούνται τότε; Τέτοιους θέλουνε. Και άμα θέλουνε τέτοιους είναι χαμένοι. Η Ευρώπη από το 20% του πληθυσμού της γης πριν 40 χρόνια, έχει φτάσει τώρα να  είναι το 10-12%. Κάθε Έθνος πρέπει να αποφασίσει ότι πρέπει να επιζήσει. Άμα δεν αποφασίσει ότι θέλει να επιζήσει, όλα τα άλλα, ό,τι και να λέμε, είναι κουβέντες του αέρα.

(Φ. 179)

Advertisements