Δύο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα μεταξύ των δέκα σημαντικότερων για το 2016

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Δύο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα συγκαταλέγονται στον ετήσιο κατάλογο των 10 σημαντικότερων ανακαλύψεων στον κόσμο για το 2016, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Archaeology.

Πρόκειται για την ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα και τον «Άνθρωπο των Αντικυθήρων».

Οι ανασκαφείς στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, έφεραν στο φως τα υπολείμματα 80 ανδρών, αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς, και θαμμένων σε ομαδικό τάφο. Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι οστεολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους ήσαν άνδρες 20 ως 30 ετών ενώ τέσσερις ήσαν νεώτεροι, και ότι όλοι σκοτώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο: με ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Η ανακάλυψη δυο μικρών αγγείων που βρέθηκαν στο πλαίσιο της ταφής, επέτραψαν την χρονολόγηση της ταφής στο δεύτερο ήμισυ του 7ου αι. π. Χ. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη, οι άνδρες αυτοί εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία. Θεωρείται ότι το εύρημα σχετίζεται με το Κυλώνειον Άγος και τις ταραχές που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ολυμπιονίκης Κύλων εκμεταλλευόμενος την δημοτικότητά του και με την βοήθεια του πεθερού του Τυράννου των Μεγάρων Θεαγένη επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Αθήνα. Μαζί με τον αδελφό του και τους οπαδούς του κατέλαβε την Ακρόπολη το 632 π.Χ., (κατ΄ άλλους το 628 π.Χ.). Δεν πέτυχε όμως το σκοπό του γιατί ο τότε επώνυμος άρχων της Αθήνας Μεγακλής, που ανήκε στην ισχυρή οικογένεια των Αλκμαιωνιδών, αντέδρασε επιτυχώς και ανάγκασε τον μεν Κύλωνα και τον αδελφό του να διαφύγουν στα Μέγαρα, τους δε οπαδούς του να καταφύγουν ικέτες στον βωμό της Πολιάδος Αθηνάς. Οι οπαδοί του Μεγακλή, ενώ τους υποσχέθηκαν πως αν βγουν από το ιερό δεν θα τους πείραζαν, παραβαίνοντας το πανελλήνιο ιερό έθιμο της προστασίας των ικετών, τους φόνευσαν προ του ιερού των Ευμενίδων.

Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2016 ανακαλύφθηκε στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων ένας ανθρώπινος σκελετός. Τα υπολείμματα περιλαμβάνουν τμήμα κρανίου, γνάθου, δόντια, μακρά και μικρότερα οστά χεριών και ποδιών, και πιθανότατα ανήκουν σε νεαρό άνδρα. Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα έχουν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901 και 1976. Σύμφωνα με τον ειδικό στην έρευνα του  DNA για τους σκοπούς των αρχαιοογικών ερευνών, Hannes Schroeder, η ανακάλυψη παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξεταστεί το γενετικό υλικό ενός αρχαίου ναυτικού. Όπως δήλωσε: «Ανθρώπινα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια είναι εξαιρετικά σπάνια. Η ανάλυση DNA μπορεί δυνητικά να μας δώσει συναρπαστικές νέες πληροφορίες για τη γενετική καταγωγή του πληρώματος και τη γεωγραφική του προέλευση».

Σύμφωνα με τον συνδιευθυντή της έρευνας, Μπρένταν Φόλεϊ, μέρος του σκελετού που εντοπίστηκε το 2016 παραμένει στο σημείο ανακάλυψής του, και θα ερευνηθεί εκ νέου το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα ανθρώπινα λείψανα, μαζί με πολύτιμο φορτίο. Η έρευνα διενεργείται από διεθνή ομάδα επιστημόνων, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προϊσταμένη την δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης.

(Φ. 179)

Advertisements