ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΣΑΝΤΕΣ!

Χωρίς τίτλο.jpg

Mια πραγματικά κατατοπιστική ανακοίνωση από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες στον τύπο  της Φλώρινας και είναι εντελώς επίκαιρη λόγω της χειμερινής περιόδου, έδωσε το έναυσμα για την σύνταξη του σημερινού οικολογικού μας κειμένου. Το θέμα είναι «τα καύσιμα των μνημονίων», όρος δικός μας που βέβαια δεν θα μπορούσε να αναφερθεί έτσι στην κατά τα λοιπά χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη ανακοίνωση  της Περιφέρειας. Ούτε θα μπορούσε να αναφερθεί η Περιφέρεια στο γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις εμφανίστηκαν τα τελευταία έξι σκληρά χρόνια των μνημονίων και μάλιστα σε μια  περιοχή που για περισσότερο από μισό αιώνα ζει παρέα με πέντε μεγάλα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απομονώνεται λοιπόν η ρύπανση της ΔΕΗ που παλαιότερα ήταν σωματιδιακή και ρύπανση CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και απομονώνεται επειδή εδώ και δεκαετίες εγκαταστάθηκαν παντού αποδοτικά φίλτρα κατακράτησης της τέφρας. Το CO2 παραμένει, αλλά είναι ρυπαντής φαινομένου του θερμοκηπίου που ήδη παρουσιάσαμε σε προηγούμενο κείμενο, παράγεται σε κάθε είδους καύση και   έτσι έχει σαν ρυπαντής γενικό και όχι τοπικό ενδιαφέρον. Το πρόβλημα επομένως των «καυσίμων των Μνημονίων» είναι πρόβλημα όλης της χώρας. Ισχύει και για την περικυκλωμένη από δάση Φλώρινα όπως ισχύει και για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και κάθε σημείο της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδος.

Ας δώσομε όμως τον λόγο στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας που είναι σαφής ακόμα και από τον τίτλο: «Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης». Βλέπετε στην Χρυσή Αυγή δεν είμαστε μονόχνοτοι παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές, και αναπαράγομε όπου χρειάζεται   και την επίσημη πολιτεία! Λέει λοιπόν η ανακοίνωση:  «Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ημερίδες αλλά και ελέγχους της Δ/σης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες θέρμανσης μη επιτρεπόμενα υλικά (κυρίως λιγνίτη-ξυλίτη)». Εμείς με γνώση λέμε γιατί το βλέπομε, ότι [συμπολίτες μας καίνε και βερνικωμένα άχρηστα κουφώματα και παλαιά έπιπλα, καμένα λάδια αυτοκινήτων και εστιατορίων, εμποτισμένες παλέτες οικοδομικών υλικών]. Και συνεχίζει: «Οι σταθμοί του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που είναι εγκατεστημένοι   σε οικισμούς που δεν καλύπτονται από δίκτυα τηλεθέρμανσης, κατέγραψαν και καταγράφουν σε πολλές περιπτώσεις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5). Σε αρκετές κατοικημένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο των σταθμών μέτρησης παρατηρείται συχνά ύπαρξη αιθαλομίχλης, μειωμένη ορατότητα, έντονη οσμή και δυσφορία κατά την αναπνοή.»

Αφού στην συνέχεια αναλύει τους κινδύνους για τους χρήστες ακατάλληλων υλικών και συστημάτων θέρμανσης, αναφέρεται με δικαιολογημένο συναισθηματισμό στα παιδιά λέγοντας: «Αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος  ας ενδιαφερθούν για την υγεία των παιδιών τους». Αναφέροντας η ανακοίνωση τα νόμιμα και ασφαλή καύσιμα θέρμανσης, μας ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι: «Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων».

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και συνάμα λυπηρό το γεγονός ότι ένα κείμενο περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καταλήγει μοιραία να γίνεται πολιτικό. Αυτό, θα μου πει κάποιος καλοπροαίρετος γίνεται επί δεκαετίες,  αφού τα κάθε μορφής αριστερίστικα μορφώματα φύτευαν σαν μανιτάρια κάθε λογής «οικολογικά κινήματα, κουνήματα τύπου Βεργή» ακόμα και κόμματα που εκλέχθηκαν και στην ελληνική βουλή και στην βουλή της Εσπερίας και πλέον κυβερνούν την χώρα. Μη ξεχνάμε ότι το πρόδρομο σχήμα της σημερινής μεγάλης κυβερνητικής συνιστώσας ήταν [ο «Συνασπισμός της Αριστεράς, της Προόδου, των Κινημάτων και της Οικολογίας»! Που κυβερνά πλέον και αυτό την χώρα της οποίας τμήμα των πολιτών συνεχίζει να καίει υλικά που και επί των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων σκότωναν νέους, παιδιά και ηλικιωμένους με το μονοξείδιο των μαγκαλιών και τις αναφλέξεις φτωχόσπιτων] από ανασφαλή τζάκια με καύση επικίνδυνων υλικών.

Κλείνοντας  για σήμερα, αναφέρομε επιγραμματικά για την πληρότητα του κειμένου, τα επικίνδυνα προϊόντα της καύσης των «καυσίμων των μνημονίων»: Μονοξείδιο του άνθρακα (CO) που παράγεται σε ατελή καύση λόγω έλλειψης οξυγόνου και χαμηλής θερμοκρασίας καύσης (ανεπιτήρητο μαγκάλι με κάρβουνα) . Θανατηφόρο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 100 ppm. Διοξείδιο του θείου (SO2) προϊόν τέλειας καύσης που σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 20 ppm δημιουργεί πνευμονικό οίδημα μια και είναι ανυδρίτης θειώδους και θειϊκού οξέως. Είναι ίσως ο χειρότερος ρύπος στην ατμόσφαιρα (καύση θειούχου λιγνίτη και ελαστικών). Οξείδια του αζώτου (ΝΟχ), μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) και διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2). Τοξικά σε φυτά, ζώα και ανθρώπους. Το ΝΟ μπορεί να προκαλέσει νευρικούς σπασμούς και παράλυση. Το τοξικότερο ΝΟ2, θανατηφόρο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 150 ppm (καύση ορυκτών καυσίμων-λιγνίτης). Καπνός, τέφρα. Αιθαλομίχλη. Αναπνευστικά προβλήματα (καύση στερεών καυσίμων).

Ποιος τελικά θα μας σώσει από τους παντοιότροπους «σωτήρες»;

ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Αντώνης Σκενδέρης και μέλη της Τ.Ο. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

(Φ. 181)

Advertisements