Λίνος Παπαγιάννης – βουλευτής Αμμοχώστου, EΛΑΜ: Ενιαίο κράτος, η μοναδική λύση

Χωρίς τίτλο.jpg

Ενώ πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη της Γενεύης στις οποίες ο Αναστασιάδης αναβάθμισε το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, το οποίο μετέχει σαν κανονικό κράτος, μαζί με τους Άγγλους και Τούρκους κατακτητές, οι Εθνικιστές του Ε.ΛΑ.Μ. αντιστέκoνται στα προδοτικά σχέδια των πολιτικάντηδων που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την λαϊκή βούληση.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του Ε.ΛΑ.Μ., Λίνος Παπαγιάννης, απάντησε στις ερωτήσεις του «ΕΜΠΡΟΣ».

-Βλέπετε λύση του Κυπριακού, και με ποιους όρους; Πώς κρίνετε τις διαδικασίες που ακολουθούνται έως τώρα;

-Οι συνομιλίες στην Γενεύη ξεκίνησαν επίσημα στις 12 Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει η δική μας πλευρά να κάνει αρκετά μεγάλες υποχωρήσεις. Δυστυχώς ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε λανθασμένες κινήσεις στρατηγικής και υποχώρησε σε κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που ο ίδιος είχε ορίσει. Ακόμα ένα γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού μας είναι η συνεχιζόμενη αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε κοινότητα. Ως Ε.ΛΑ.Μ. θεωρούμε ότι η στάση της Ελλαδικής κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη και αμετακίνητη. Δηλαδή, η οποιαδήποτε λύση να προνοεί και αυτόματη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και όλων των εποίκων. Ταυτόχρονα η επιστροφή όλων των προσφύγων θα έπρεπε να είναι πάγιο αίτημα. Το μοναδικό κόμμα που στηρίζει αυτές τις θέσεις είναι ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή.

-Ποιος είναι ο ρόλος Αναστασιάδη; Υπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου;

-Ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε πρώτα από όλα να αγωνίζεται για την διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την κατάλυσή της. Εμείς έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αυτής της προσπάθειας καθώς διαφωνούμε τόσο με τους χειρισμούς του αλλά και με την βάση των συνομιλιών όπως και για το περιεχόμενο τους.

– Ο κύριος Αναστασιάδης από το 2014 μιλάει ουσιαστικά για δύο κράτη με ξεχωριστές ιθαγένειες και σύνορα-«ζώνες». Τι έχετε να μας πείτε για αυτό;

-Η λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Το παράδειγμα του δοτού συντάγματος του 1960 δείχνει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει καθώς παρουσιάζονται ρατσιστικοί διαχωρισμοί. Μια τέτοια λύση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καταστάσεις όπως αυτές του 1963-64 και στη συνέχεια σε ένα νέο 1974. Δεν μπορεί η μειονότητα να εξισώνεται με την πλειοψηφία.

-Όλα αυτά τελικά δεν προσφέρουν στους Τούρκους μια πλήρη νομιμοποίηση του «Αττίλα»;

-Όντως, αυτό που τονίζουμε είναι ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Αν παραμείνει έστω και ένας έποικος τότε θα νομιμοποιούμε την κατοχή. Μάλιστα κάποιοι θέλουν να το πετύχουν αυτό με την υπογραφή του ίδιου μας του λαού.

-Ποιες είναι οι θέσεις του Ε.ΛΑ.Μ για το Κυπριακό;

-Θεωρούμε το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όχι ως δικοινοτική διαφορά και θεωρούμε πως η Τουρκία αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Ζητάμε:

  • Την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων με βάση τη Διζωνική Δικοινωτική Ομοσπονδία. Παράλληλα την καταγγελία διεθνώς των συμφωνιών κορυφής που προνοούν την ΔΔΟ. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει την Τουρκία σε διάλογο ειδικά για τα θέματα εγγυήσεων, εδαφικού και αποχώρησης στρατού. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και όχι οι Τουρκοκύπριοι. Αν η Τουρκία αρνηθεί, τότε πρέπει να καλέσουμε άμεσα σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όπου θα υπάρξει συζήτηση των προαναφερθέντων θεμάτων. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα είναι υπόλογη ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας και θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για το συνεχιζόμενο ναυάγιο στο πρόβλημα της Κύπρου μας. Η αιτία μη επίτευξης λύσης, είναι πρωτίστως η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο Κράτος και αυτή θα πρέπει να είναι και η συνέχεια στις όποιες διαπραγματεύσεις. Το ενιαίο κράτος είναι η μοναδική λύση που μπορεί να επέλθει.
  • Το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων που αποτελούν την δίοδο η οποία συντηρεί τον στρατό κατοχής και το ψευδοκράτος.
  • Την ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της Εθνικής Φρουράς και των υπόλοιπων Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου ως δύναμη αποτροπής. Ενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και πραγματική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

-Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει το Ε.ΛΑ.Μ και πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτή η «κρίση»;

-Αν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις δεν υπάρξει συμφωνία ή αν ακόμα επέλθει συμφωνία και οδηγηθούμε σε νέο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να χαράξουμε μια νέα στρατηγική στο πρόβλημα της Κύπρου. Ο στόχος θα πρέπει να είναι το ενιαίο κράτος με ένα βελτιωμένο σύνταγμα από αυτό του 1960. Εφόσον η λύση δεν θα έχει πειραματικές πρόνοιες ούτε ρατσιστικούς διαχωρισμούς τότε ναι, μπορεί να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική εφαρμογή της συμφωνίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει παρόμοια λύση όπως αυτήν που ετοιμάζουν. Κάτι που έγινε ξανά πρώτη φορά, ήταν και το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013. Ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να δεχτεί ένα τέτοιο έκτρωμα και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το διασφαλίσουμε.

(Φ. 183)

 

Advertisements