Συμπεράσματα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Χωρίς τίτλο.jpg

Οι διεθνιστικές ελίτ που συναντώνται κατ’ έτος στο Νταβός της Ελβετίας (φέτος 17-20 Ιανουαρίου), δήλωσαν «τρομοκρατημένες» από την «καταστροφή» που μπορεί να επέλθει στον κόσμο συνεπεία της εκλογής Τραμπ, καταστροφή όχι οικονομική, ισχυρίζονται, αλλά πολιτική. «Ο κόσμος που χτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποσυντίθεται» και, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Τραμπ έχει δύο επιλογές, είτε να πάρει πίσω τα όσα έχει πει προεκλογικά, είτε να οδηγήσει τον κόσμο σε παγκόσμια καταστροφή. Η υπερ-φιλελεύθερη ομιλία του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ωδή στην οικονομία της αγοράς» αποσαφηνίζει την χωροθέτηση των στρατοπέδων, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγώμενα προϊόντα που καταρρακώνουν την αμερικανική αγορά εργασίας. «Ο κόσμος έρχεται τα πάνω-κάτω», μεταδίδει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νοβόστι.

Στο μεταξύ, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας του Βαρομέτρου Edelman με την οποία καταγράφει την εμπιστοσύνη (ή μη) των πολιτών στους θεσμούς, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ αλλά και τις ίδιες τις κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους τους. Η έρευνα του “Δείκτη Εμπιστοσύνης” πραγματοποιείται για 17η συνεχή χρονιά και αποτυπώνει την στάση των πολιτών απέναντι στα πρόσωπα και τους οργανωμένους θεσμούς της κοινωνίας. Είθισται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων κάθε έτους να δημοσιοποιείται την παραμονή της έναρξης του World Economic Forum από τον ίδιο τον R.Edelman.

Όπως καταγράφεται από την έρευνα, το 71% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου εμπιστοσύνη στα κυβερνητικά στελέχη, και το 63% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων. Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών επεκτείνεται και στα media και τις ΜΚΟ.

Οι ιθύνοντες νώες όμως αντιπροτείνουν την αντικατάσταης της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς με αυτήν στους παράγοντες της Οικονομίας, δηλαδή στα διεθνή τοκογλυφικά τρωκτικά. Είναι αντιληπτή η αναστάτωης που προκαλεί η αποστροφή των λαών, αφού τα δύο τρίτα των όσων απάντησαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι το σημερινό πολιτικο-οικονομικό και μηντιακό σύστημα λειτουργεί εναντίον των απλών πολιτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 50% των πολιτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου δηλώνουν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα!

Η υποχώρηση των δεικτών εμπιστοσύνης είναι συνεχής για πέμπτη συνεχή χρονιά, αλλά η πτώση στις μετρήσεις για το 2016 συνδιάζεται με τις διεθνείς ανακατατάξεις στην πολιτική αντίληψη και την σαφή στροφή των λαών σε ηγέτες με πατριωτική ρητορική, με κύρια έκφραση την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ, την πιθανότητα του Brexit, και την κούρσα ανόδου της Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία.

Σιωπηλή επανάσταση

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις επιδεικνύει λιγότερο από τo 43% στις αναπτυσσόμενες χώρες και κάτω από to 25% στις ανεπτυγμένες! Αντιθέτως, η εμπιστοσύνη σε «κάποιο πρόσωπο σαν και μένα» έχει φθάσει το επίπεδο της εμπιστοσύνης  προς πανεπιστημιακούς ή ειδικούς, που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν προς κυβερνητικά στελέχη ή διευθύνοντες συμβούλους.

Το 60% του γενικού πληθυσμού έχει ανησυχία μήπως χάσει τη δουλειά του λόγω της Παγκοσμιοποίησης. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι η Παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές και την μετανάστευση, αποτελούν τα κύρια θέματα που απασχολούν λιγότερο ή περισσότερο, τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου.

Tα στοιχεία του Βαρόμετρου αναδεικνύουν τις τάσεις που θα επηρεάσουν τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Γαλλία, την Γερμανία και αλλού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από την προδοτική κίνηση Παπανδρέου να ανοίξει τις πύλες της Ελλάδος στο ΔΝΤ και τα όρνεα των κερδοσκοπικών εταιριών έως σήμερα, προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί συνεχή  υποχώρηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα η Ελλάδα προηγείται χρονικά στην πορεία μείωσης της εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς. Η τάση αυτή ενισχύεται αισθητά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

(Φ. 184)

Advertisements

One comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.