Τελικά, είναι οι εκλογές το πιθανότερο σενάριο;

Χωρίς τίτλο.jpg

Σύσσωμη η συστημική αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του προέδρου της ΝΔ/SIEMENS, αλλά και των αντίστοιχων και υπό δημοσκοπική κατάρρευση Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων, ζητάνε μετά επιτάσεως εκλογές, «για να απαλλαγεί ο τόπος από την καταστροφικότερη, μεταπολιτευτικά, κυβέρνηση».

Το θέμα, και αυτό που θα τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού, δεν είναι αν χρειάζεται ο τόπος εκλογές, αλλά τι μπορεί να αλλάξει με τις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Αυτό όμως είναι διαφορετικό ανάγνωσμα, αλλά αλήθεια, υπάρχει ακόμα Έλληνας που να πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης, η Φώφη, ο Λεβέντης και ο Θεοδωράκης αποτελούν πολιτικές λύσεις για τα συσσωρευμένα προβλήματα της πατρίδας μας;

Τελικά, είναι οι εκλογές το πιθανότερο σενάριο; Και για ποιο λόγο θα αποφασίσει ο Τσίπρας να κάνει εκλογές;

Οι τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι άκρως απογοητευτικές για την κυβέρνηση. Σε εθνικό επίπεδο, το ψέμα και η κοροϊδία των κυβερνόντων, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την κατάντια σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, έχουν συμβάλλει στην κάθετη πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και της δημοφιλίας του Τσίπρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ορατές είναι πλέον οι προοπτικές ενός ατυχήματος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Ας μη γελιόμαστε όμως, οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ αλλά κυρίως οι ιθύνοντες της ΕΚΤ, πολύ λίγο ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τον Ελληνικό λαό. Μέσα όμως από τα αλλεπάλληλα χαστούκια που δέχθηκε το «Ευρωπαϊκό οικοδόμημα» (BREXIT, εκλογή Trump, άνοδος εθνικιστικών κινημάτων), ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στο Ελληνικό πρόγραμμα θα ωθούσε τις αγορές σε μια άκρως αρνητική αντίδραση στην Ευρωζώνη, λόγω και της κρίσης στον Ευρωπαϊκό νότο (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις Σόιμπλε και ΔΝΤ. Και ποιες είναι οι απαιτήσεις αυτές;

Για τον απλό Έλληνα πολίτη έννοιες όπως, ο επανυπολογισμός του δημοσίου κενού με βάση την υπεραπόδοση του στόχου του 2016, της ευελιξίας στα έτη διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και ευελιξίας στο βάθος κάποιων μεταρρυθμίσεων που παραμένουν ανοικτές, είναι με απλά λόγια, κινέζικα. Σε απλά Ελληνικά, ο Τσίπρας για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση και να πάρει την επόμενη δόση θα πρέπει:

– Να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια και στον πτωχευτικό κώδικα

– Να διευρύνει τη φορολογική βάση, μειώνοντας το αφορολόγητο και αυξάνοντας την άμεση και έμμεση φορολογία

– Να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τα κλειστά επαγγέλματα

– Να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κυρίως τις ελαστικές (μισθούς και συντάξεις)

– Να δεχθεί επιμήκυνση του «κόφτη» και πέρα του 2018

Σε διεθνές επίπεδο, πέρα από τα ταξίδια του Τσίπρα ανά τον κόσμο για να επισκεφθεί «αριστερούς» παράδεισους, που δεν υπάρχουν αλλά άσχετο, επίκεινται η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ κατά την οποία θα συζητηθεί η έκθεση του για το ελληνικό χρέος. Και αν ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε μια θετική προσέγγιση προς την Ελλάδα, πλέον η νέα διακυβέρνηση Trump στρέφεται περισσότερο προς την απλή αριθμητική και την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων. Εν ολίγοις, ο Τσίπρας λόγω της καταστροφικής οικονομικής του πολιτικής, σε συνδυασμό με την απώλεια των όποιων πολιτικών στηριγμάτων σε διεθνές περιβάλλον, θα έρθει αντιμέτωπος με μια άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις στο χρέος.

Ας μη γελιόμαστε, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε επανεμφάνιση της κρίσης χρέους, θα πυροδοτούσε νέα σενάρια GREXIT και θα ήταν ταφόπλακα, στην ίδια βαριά ασθενή, Ελληνική οικονομία.

Τελικά ο Τσίπρας θα θεσμοθετήσει νέα μέτρα ή θα πάει σε εκλογές για να σώσει το όποιο πολιτικό του μέλλον; Στο μυαλό του δεν μπορώ και δεν επιθυμώ να εισέλθω. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι, όσο και αν τα πλείστα στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι δε θα πάρουνε νέα μέτρα (και πότε άραγε αριστερός τήρησε τις υποσχέσεις του), όσο και αν οι καρεκλοκένταυροι νέμονται τον κρατικό κορβανά, πάντα υπάρχει και το πολιτικό «αύριο». Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας επιθυμεί να ξανακάνει το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα του 3%, αν και όσο μένει γαντζωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα, προς τα εκεί βαδίζει. Για τον κυβερνητικό τους εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (αλλά εξαρτημένους από την εξουσία) και για όσο είναι στην κυβέρνηση, ισχύει η λαϊκή ρήση «ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι…»

Τείνω να πιστεύω ότι οι εκλογές θα έρθουν σύντομα και πριν από τις αντίστοιχες Γερμανικές του Σεπτεμβρίου. Εκτός εάν ο Τσίπρας πάει σε κανένα Συμβούλιο, διαπραγματευτεί 24 ώρες σερί αυτή τη φορά και γυρίσει στην Ελλάδα με ένα λογαριασμό 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να πληρώσει ο Ελληνικός λαός.

Όλα τα περιμένω πλέον και τίποτα δε θα μου προξενήσει εντύπωση από τις επιλογές των Τσιπροκαμμένων. Οι Έλληνες εθνικιστές του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, ένα πράγμα, έχουν να διαμηνύσουν στον Τσίπρα, αν και όποτε αποφασίσει να διεξάγει εκλογές:

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

Αντιστράτηγος ε.α.

Ευρωβουλευτής

Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

(Φ. 186)

Advertisements