Η ανατομία της κρίσης – «Οι περισσότεροι Έλληνες απλώς αναπνέουν»

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Μεγάλη είναι η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα, και εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς. Το ποσοστό της φτώχειας στην πατρίδα μας αυξάνεται με τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα που θα … ηγείτο των Βαλκανίων χάρις στην ένταξή της στον παράδεισο του ευρώ, βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τέως σοσιαλιστικούς και εσχάτως καπιταλιστικούς παραδείσους φθηνής εργασίας, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Στην Ελλάδα των μνημονίων του τόξου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και λοιπών «δημοκρατικών δυνάμεων», το  22,2% του πληθυσμού αντιμετωπίζει «σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών», όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. υποχώρησε το 2015 από το 8,5 στο 8,1%.

«Οι περισσότεροι Έλληνες απλώς αναπνέουν», δήλωσε μια ελληνίδα στο Reuters, περιγράφοντας επαρκώς την πραγματικότητα. Και τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά.

Εκτός ελέγχου η ανεργία

Φθίνουσα πορεία έχει από το 2010 το εργατικό δυναμικό της χώρας, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 1981- 2015. Μάλιστα, μειώνεται και ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, ενώ από το 1981 έως και το 2009, το εργατικό δυναμικό αυξανόταν. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου 1981-2015 είναι η διευρυνόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, -ιδιαιτέρως ως μισθωτών, και μερικώς απασχολούμενων-, οι οποίες παύουν σταδιακά να εργάζονται στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο, η συμμετοχή των ανδρών μειώνεται. Προκύπτει έτσι ότι η οικονομική κρίση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες, καθώς κατά την περίοδο 2009- 2015 το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών υποχώρησε κατά 13% έναντι 6% των γυναικών.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί που αφορούν τις ηλικίες των εργαζομένων. Η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού αυξάνεται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων σε ηλικίες 45- 64 ετών, ενώ αντίθετα, μειώνονται οι εργαζόμενοι ηλικίας 15- 29 ετών. Από αυτούς, οι εργαζόμενοι ηλικίας 15-24 ετών έχουν πάντα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης.

Μόνον τον Ιανουάριο του 2017, χάθηκαν επισήμως 29.817 θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι θέσεις όχι εργασίας αλλά «απασχόλησης», δηλαδή δουλειές πληρωμένες με μισθούς Βουλγαρίας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 16 ετών, την οποίαν κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Καταστροφικό το 1981-2015 για την Εθνική Παραγωγή

Αλλαγή σημειώνεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς καταγράφηκε μεν άνοδος του επιπέδου εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, σε βάρος όμως της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεπερνούν πλέον, το 30%, όταν το 1981, το 67% του εργατικού δυναμικού ήταν απόφοιτοι δημοτικού, ενώ μόλις το 8% κατείχε τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2015, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 13% και 32%, αντίστοιχα. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια μαζική στροφή όσων εργάζονταν στην γη, σε σπουδές και εργασία στις πόλεις, επομένως σε εγκατάλειψη της υπαίθρου και έξαρση της αστυφιλίας.

Ο Πρωτογενής τομέας γνωρίζει την μεγαλύτερη πτώση, ενώ και ο Δευτερογενής τομέας (βιομηχανία- ενέργεια-κατασκευές), μειώνεται σταθερά. Ενώ το 1981 στον Πρωτογενή και τον Δευτερογενή τομέα απασχολούνταν περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους, το 2015 ο αριθμός τους μειώνεται σε έναν στους τέσσερις (24%). Το εργατικό δυναμικό μετατοπίζεται από τα χειρωνακτικά στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα: από 62 % το 1983, σε 34% το 2015.

Αύξηση σημειώνει η απασχόληση στον Τριτογενή τομέα, τις χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπου η «απασχόληση» σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Οι τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης και της Υγείας, σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Με άλλα λόγια, οι παραγωγικοί τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, Πρωτογενής και Δευτερογενής, σημειώνουν βεβαιωμένα ραγδαία πτώση.

Πολυτέλεια και η θέρμανση

Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, επιφέρει και δραματική πτώση στο επίπεδο διαβίωσης. Με την νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, η θέρμανση ανάγεται σε είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με έρευνα δύο αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων του ΕΜΠ:

«…το 33% των πολυκατοικιών στην Αθήνα δεν χρησιμοποίησε κεντρική θέρμανση την περίοδο 2012-2013, αριθμός που έφτασε το 44% τον χειμώνα του 2013-2014. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ: Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ετών 2008 και 2015 μειώθηκε σημαντικά, με εξαίρεση μικρούς θύλακες στο κέντρο της πόλης. Σε Ομόνοια, Μεταξουργείο, πλατεία Βάθη, Ψυρρή, Γεράνι, η κατανάλωση κατέγραψε πτώση από 25% έως 40%, ενώ σημαντικές μειώσεις εντοπίστηκαν και στις περιοχές ανάμεσα στον άξονα της Πατησίων και τη γραμμή του ΗΣΑΠ, σε Σεπόλια, Κυψέλη, στην περιοχή του Μουσείου, στην Πλάκα και στο Κολωνάκι. Αντιθέτως χαμηλότερη μείωση παρατηρείται στις βόρειες παρυφές του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή στα Άνω Πατήσια, στη Ριζούπολη, στην περιοχή Προμπονά αλλά και στο Πολύγωνο, στο Γηροκομείο και τους Αμπελοκήπους…».

Αυξήθηκαν, άραγε, τα έσοδα του δημοσίου, από τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπως υποστήριζε το αφήγημα υπέρ των αυξήσεων; Προφανώς όχι, αφού μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση. Οπότε, αφού το κράτος χάνει, γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική;

Μήπως για να δικαιολογήσουν οι πολιτικάντηδες το ξεπούλημα των ενεργειακών πόρων της Πατρίδας μας, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα κάθε σκέψη αντίδρασης εκ μέρους των Ελλήνων; Μήπως για να βυθίσουν τους ολοένα περισσότερους άνεργους Έλληνες στην απελπισία και το κυνήγι του καθημερινού συσιτίου, κάνοντάς τους υποχείριο των μελλοντικών αποφάσεων που θα σημάνουν την πλήρη απαξίωσή τους ως ανθρώπων, και να επιτύχουν το πλήρες ξεπούλημα της Ελλάδος και των Ελλήνων στους δανειστές των κομμάτων τους;

(Φ. 189)

Advertisements

One comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.