ΡΩΣΙΑ – Γιατί πεθαίνουν οι ρώσοι διπλωμάτες;

Χωρίς τίτλο.jpg

Ο πρέσβυς της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη πέθανε ξαφνικά στην Νέα Υόρκη στις 20 Φεβρουαρίου. Είναι ο τρίτος Ρώσος διπλωμάτης που πεθαίνει απρόοπτα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Βιτάλυ Τσούρκιν, 65 ετών, χαρακτηρίζεται ως μια από τις  σοφότερες αλλά και επιβλητικότερες φωνές στην διεθνή διπλωματία. «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε μια αντιπαράθεση μαζί του», ομολογούν φίλοι και εχθροί. Συμμετείχε σε μερικές από τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη από το 2006, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τις Διοικήσεις Μπους και Ομπάμα. Δική του επιτυχία θεωρείται η επίτευξη της εκεχειρίας στην Συρία τον Δεκέμβριο του 2016. Ο θάνατός του δημιουργεί ένα κενό εξουσίας, που αν δεν αναπληρωθεί κατάλληλα από την Μόσχα, θα ανοίξει τον δρόμο στην κυριαρχία άλλων, αντιπάλων δυνάμεων.

Ο θάνατός του όμως προκαλεί μερικά ερωτήματα. Από το 2015 η Ρωσική Διπλωματία και το στενό περιβάλλον του Πούτιν έχουν απολέσει σημαντικές προσωπικότητες εκτός ρωσικού εδάφους, όλους εκεί γύρω στα 60 τους χρόνια.

Η αρχή έγινε με τον ιδρυτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Russia Today και σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, Μιχαήλ Λέσιν ο οποίος πέθανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του τον Νοέμβριο του 2015. Η επιτυχία του ρωσικού πρακτορείου έδειξε ότι υπήρχε διεθνώς ανάγκη για «εναλλακτική πληροφόρηση», και είναι βέβαιον ότι δυσαρέστησε τους εξέχοντες διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Τον Δεκέμβριο του 2016 δολοφονήθηκε με θεατρικό τρόπο, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, από έναν «μοναχικό τζιχαντιστή», αστυνομικό, και μάλλον γνωστό στον περίγυρο που τον άφησε να εισέλθει στην αίθουσα, όπου ομιλούσε, και στην οποία διεξαγόταν έκθεση φωτογραφίας. Ο Καρλόφ λέγεται ότι ήταν αυτός που ενορχήστρωσε την προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν. Όποιος επιθυμούσε να εξακολουθήσει η Τουρκία να υποστηρίζει τις αντιπολιτευόμενες ομάδες των Τζιχαντιστών εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ στην Συρία, και να αποτρέψει μια αναγνώριση του status quo από την Τουρκία, όπως συμβαίνει με την Ρωσία και το Ιράν, είχε κάθε λόγο να θέλει τον θάνατό του.

Τον περασμένο μήνα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ινδία, Αλεξάντερ Καντάκιν, 67 ετών, πέθανε από καρδιακή προσβολή, αν και κανείς δεν γνώριζε προηγουμένως ότι έπασχε από κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο Καντάκιν ήταν ο ισορροπιστής, ενόσω η Ρωσία προσπαθούσε να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με την Ινδία, και να κτίσει παράλληλα καλές διπλωματικές με το φιλοδυτικό Πακιστάν.

Αλλά και η Αθήνα, δεν έμεινε εκτός των σεναρίων κατασκοπίας, αφού ο Αντρέι Μαλάνιν, 54 ετών, υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης στην Αθήνα, βρέθηκε νεκρός στο λουτρό του. Οι αιτίες του θανάτου παραμένουν άγνωστες. Ο Μαλάνιν ήταν αυτός που επέβλεπε την αναθέρμανση των Ελληνορωσικών σχέσεων. Με την Ε.Ε. να επιβάλλει και να ανανεώνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, και ένα Grexit να εξακολουθεί να φημολογείται, η ακύρωση των δεσμών που είχε δημιουργήσει ο εκλιπών, θα εξυπηρετούσε όσους επιθυμούν την διατήρηση της Ελλάδος στα ευρωπαϊκό και αμερικανικό μονοπώλιο.

Αν αποκλείσουμε τα κινηματογραφικά σενάρια, και εξαιρέσουμε την περίπτωση Καρλόφ, θα λέγαμε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πάσχουν από καρδιακά προβλήματα. Το ότι οι Ρώσοι πίνουν, παραδοσιακά, πολύ, αποτελεί μια εξήγηση. Οι επαναλαμβανόμενοι όμως θάνατοι εκτός Ρωσίας, προκαλούν εύλογες υποψίες.

Η εκ νέου ανάδυση της Ρωσίας ως υπερδύναμης υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι βέβαιον ότι κάνει πολλούς να σκέπτονται το πώς θα την δουν να αποδυναμώνεται. Το μέχρι πού μπορούν να φθάσουν, μπορεί να το μάθουμε σύντομα.

(Φ. 189)

 

 

Advertisements