Ιωάννης Σταμούλης (Πρόεδρος της Ενώσεως Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος) «Κάνουμε τον σταυρό μας να μην έχουμε δύο πυρκαγιές ταυτόχρονα»

Χωρίς τίτλο.jpg

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αδιέξοδη και αντεθνική πολιτική των κατοχικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, αναλύει σε μια αποκλειστική συνέντευξη του στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο Πύραρχος Ιωάννης Σταμούλης.  Ο Πύραρχος μας μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, την αδιαφορία του κράτους για αυτές τις ελλείψεις αλλά και για τα προβλήματα σε ανθρώπινο δυναμικό τις εποχές που η χώρα δοκιμάζεται από πυρκαγιές αλλά και πλημμύρες. Σε αυτό το σημείο έχουμε να παρατηρήσουμε, ότι παρά την «έλλειψη» προσωπικού, αυτό δεν εμπόδισε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απασχολήσει άντρες της Πυροσβεστικής και σε hot spot, όπως για παράδειγμα στο διώροφο ακίνητο που βρίσκεται στη Βιομηχανική της Δράμας, (παλιά καπναποθήκη συνολικού εμβαδού 6.200 τμ(!) η οποία μετετράπη σε hot spot), όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία υποχρεώθηκε να πλύνει και να καθαρίσει όλο τον εσωτερικό χώρο.

Συνέντευξη στον Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

-Κύριε Σταμούλη, θα ήθελα καταρχήν να μου μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα στα τελευταία 7 χρόνια.

-Το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα μετά την έλευση των μνημονίων από το 2010 και μετά, είναι μια τεράστια υποχρηματοδότηση που έχει σημειωθεί στα μισθοδοτικά του προσωπικού. Ο Πυροσβέστης από το 2010 και μετά έχει χάσει περίπου το 40% των αποδοχών του. Αυτό έχει να κάνει με την ζωή και την διαβίωση του. Αντίστοιχες μειώσεις όμως υπάρχουν και στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλα τα επίπεδα. Είχαμε έναν ήδη «γέρικο» εξοπλισμό από το 2010 που ήρθε το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα, και μέσα στα επόμενα έτη τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα πολλαπλασιαστήκανε. Έχουμε αυτοκίνητα 30 και 35 ετών, οχήματα που «παλεύουνε» καθημερινά μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αποτελούν την πλειοψηφία του «στόλου» της Πυροσβεστικής. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είναι «κλασικά» αυτοκίνητα. Είναι μηχανήματα που «παλεύουν», που φέρουν αντλίες, και κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους καταπονούνται τα μέγιστα. Μιλάμε λοιπόν για ένα ξεπερασμένο και γερασμένο επίγειο στόλο.

-Αναφέρατε τον όρο γερασμένο «επίγειο στόλο». Το ίδιο ισχύει και για τα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης;

-Βεβαίως. Τα αεροπλάνα αυτά είναι από τις αρχές της δεκαετίας το 70! Αυτά τα εναέρια μέσα είναι αδύνατον πλέον να παράξουν έργο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε όλο και λιγότερα διαθέσιμα. Αυτό εμπεριέχει και μια τεράστια επικινδυνότητα και για τους χειριστές η οποία έχει αποδειχθεί με τα συνεχή ατυχήματα των τελευταίων ετών. Οι συνάδερφοί μας δίνουν πραγματικά μάχες ζωής, ειδικά με τα Canadair 215 που είναι της παλαιότερης γενιάς. Ο πιλότος δίνει πραγματική μάχη και για να το συντηρήσει αλλά και για να καταφέρει να πετάξει.

-Μιλάμε δηλαδή για καταστάσεις απαράδεκτες.

-Κανείς δεν έχει πάρει μια πρωτοβουλία να σχεδιάσει την αντικατάσταση του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής. Έχουνε μείνει για όλη την Ελλάδα, μόνον 4 Canadair 215 που είναι λίγο πιο καινούργια, και 7 που είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Για να καταλάβετε το μέγεθος της αδιαφορίας εκ μέρους της πολιτείας, κάποτε αυτά τα αεροσκάφη ήτανε 21 σε σύνολο και τώρα έχουνε απομείνει 10 με 12 τα οποία όμως ουσιαστικά δεν τα έχεις, γιατί όταν έρχεται η ώρα της δράσης, κάποια από αυτά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανά να επιχειρήσουν. Φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε τον σταυρό μας να μην έχουμε δύο πυρκαγιές ταυτόχρονα σε δύο απομακρυσμένα γεωγραφικά μέρη της Ελλάδος. Δηλαδή μια πυρκαγιά στην Βόρειο Ελλάδα, συγχρόνως με άλλη, σε κάποιο νησί. Τότε είμαστε αναγκασμένοι να «σπάσουμε» τις ήδη λίγες δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μέτωπα. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρές πυρκαγιές ταυτόχρονα με έναν δυνατό σεισμό ή με πλημμύρες.

– Οι διασώσεις αφορούν και τα τροχαία.

-Βεβαίως. Στα συμβάντα που περιλαμβάνονται στα καθήκοντα μας, είναι να παρέχουμε ασφάλεια και πυροπροστασία όταν υπάρχουν διαδηλώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις, διασώσεις σε ασανσέρ, μετά από μια μεγάλη διακοπή ρεύματος για παράδειγμα, ή και τα τροχαία. Ολα αυτά τα καλύπτουν οι ίδιοι άνθρωποι, με τον ίδιο εξοπλισμό.

-Το κράτος πώς αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, τα οποία ασφαλώς θα τους τα έχετε παραθέσει.

-Η Πυροσβεστική τα τελευταία χρόνια έχει θρηνήσει δεκάδες θύματα, ανθρώπους που έχουν πέσει σαν ήρωες κατά την διάρκεια του καθήκοντος προς τον συνάνθρωπο τους. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών μας αντιμετωπίζουν με την ίδια σταθερή πολιτική. Η πολιτική αυτή συνίσταται στην απαξία, στην περιφρόνηση και το θάψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί. Εχουμε φτάσει στο σημείο οι υπουργοί να κάνουν τους συνδικαλιστές το καλοκαίρι. Βεβαιώνουν τα προβλήματα λέγοντας ότι έχουμε γερασμένα οχήματα, σαραβαλιασμένα  αεροπλάνα, είναι «ρακένδυτοι» οι πυροσβέστες, για να καταλήξουν όμως ότι τα χρήματα είναι λίγα, δυστυχώς είναι το μνημόνιο, και τελικά να μην κάνουν απολύτως τίποτα.

-Μιλάμε για ένα αδιέξοδο.

-Έχουμε κουραστεί κάθε Μάιο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Βγάζουμε ανακοινώσεις προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ και λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Και, προσέξτε, δεν μιλάμε για τα λεφτά μας. Αυτά που παίρνουμε οι Πυροσβέστες. Μιλάμε για τον εξοπλισμό μας. Τους λέμε: «Δεν έχουμε οχήματα. Δεν έχουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη. Οι πυροσβέστες δεν έχουν ατομικό εξοπλισμό. Οι Δήμοι δεν κάνουν τους καθαρισμούς που επιβάλλονται στα δάση». Τους επισημαίνουμε τους κινδύνους, τα ΜΜΕ δίνουν μια σχετική διάσταση τους προ του καλοκαιριού μήνες, και μετά κλαίμε πάλι την μοίρα μας όταν κάνουμε τον απολογισμό τον Νοέμβριο. Με την αδιαφορία τους μειώνουμε κάθε χρόνο αυτό που θα δώσουμε από την φύση της Πατρίδας μας στα παιδιά μας. Υπάρχει απέναντί μας εκ μέρους της Πολιτείας μια συνεχής πολιτική απαξίας.

-Πιστεύετε ότι αυτό γίνεται από αδιαφορία ή από ανικανότητα, ή υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο απαξίωσης των νευραλγικών κλάδων της χώρας;

-Αυτή η χώρα έχει ξεπουληθεί. Όταν ξεπουλάς την Δημόσια περιουσία στα αρπακτικά της Τρόικας, τους δανειστές και τους κερδοσκόπους της Αγοράς, το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται τελευταίο στην «ατζέντα» του ενδιαφέροντός σου. Εγώ προσωπικά έχω χάσει την ελπίδα μου ότι η Πολιτεία ενδιαφέρεται σοβαρά για την ασφάλεια και το μέλλον αυτής της χώρας, γιατί θα σχεδίαζε μια πραγματική διέξοδο από αυτή την εθνική κρίση. Παλιά, θα μπορούσες να κατηγορήσεις κάποιον ότι δεν ξέρει. Όταν ο υπουργός ανακοινώνει παραμονές του θέρους ότι ξέρει τα προβλήματα, δεν προλαβαίνει τώρα, αλλά όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος θα κάνει κάτι, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του ποιο είναι το ενδιαφέρον τους για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και για την προστασία του φυσικού πλούτου της Πατρίδας μας. Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για το τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Η ελπίδα που είχαμε σε αυτή την κυβέρνηση με το πρόγραμμά της που θα υλοποιούσε κάποιες λύσεις και θα δρομολογούσε κάποια ζητήματα, δυστυχώς όχι μόνον δεν τα έκανε, αλλά οι παρεμβάσεις που έκανε μας πήγανε ακόμα πιο πίσω. Για όλα αυτά θα πρέπει να απολογηθούν οι κυβερνώντες. Και εμείς οι Πυροσβέστες ως πολίτες θα κάνουμε την κριτική μας και θα αξιολογήσουμε αυτά που πιστέψαμε και δυστυχώς χαθήκανε μέσα στον μνημονιακό άνεμο που σαρώνει την χώρα μας.

-Θα ήθελα να μου πείτε για το ζήτημα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις σας.

– Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πήραμε δύο περήφανες υπέρ ημών αποφάσεις που έλεγαν ότι οι μισθοί μας κακώς περικόπηκαν, και θα έπρεπε να γυρίσουν στα επίπεδα του 2012. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μόνον το 50% της διαφοράς αυτής, και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε και πάλι στα δικαστήρια και να πάρουμε μια νέα απόφαση τους Συμβουλίου της Επικρατείας που έλεγε, δώστε και το υπόλοιπο σε αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι προεκλογικά μας είχε υποστηρίξει, λέγοντας ότι είναι αδικία, τώρα σαν κυβέρνηση, όχι μόνον απαξιεί να ασχοληθεί με το ζήτημα αλλά προετοιμάζει από ό,τι μαθαίνω τον επόμενο μήνα ένα νέο ειδικό μισθολόγιο το οποίο θα ολοκληρώσει την σφαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στους μισθούς μας. Ήδη από 1 Ιανουαρίου 2017 οι μισθοί μας έχουνε μπει σε «πάγο», γιατί τα περίφημα ισοδύναμα που θα βρίσκανε, δεν βρεθήκανε ποτέ.

-Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε σε όλα αυτά;

-Ξεκινήσαμε με κινητοποιήσεις. Η περήφανη και μαζική συγκέντρωση που έγινε πριν λίγες ημέρες στην πλατεία Συντάγματος, ήταν απλά μια αρχή. Θα υπάρξει επανάληψη κατόπιν  συνεννόησης και συνεργασίας με όλα τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, θα βρίσκονται συνέχεια απέναντί τους για να τους θυμίζουν ένα και μόνον πράγμα. Ότι ο Πυροσβέστης, ο Λιμενικός και ο Αστυνομικός κάνει το καθήκον του.

Η κοινωνία κάνει το καθήκον της πληρώνοντας τους φόρους της, επομένως πρέπει κάποια στιγμή και η πολιτεία να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει το δικό της. Να κάνει τον Πυροσβέστη, τον Αστυνομικό και τον Λιμενικό να αισθάνεται ασφαλής, ούτως ώστε και αυτός να μπορεί να κρατάει την κοινωνία ασφαλή.

(Φ. 191)

 

Advertisements