Ισραηλινός υπουργός προτείνει την ανοικοδόμηση της Συρίας σε αντάλλαγμα για το Γκολάν

Χωρίς τίτλο.jpg

Δεν χάνουν την ευκαιρία να αρπάξουν ό,τι μπορούν, πάνω από τα ερείπια μιας χώρας και εκατόμβη νεκρών.

Ο Υπουργός Δημοσίων Έργων του Ισραήλ φέρεται να έχει ετοιμάσει ένα σημαντικό στρατηγικό σχέδιο ως μέρος της επίλυσης της «κρίσης» στην Συρία.

Το  σχέδιο του Yoav Galant  προτείνει ένα μεγάλο και υπό αμερικανική ηγεσία πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την Συρία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – σε αντάλλαγμα για την διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ πάνω στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.

Το σχέδιο Galant επιδιώκει πρωτίστως την αποτροπή του ιρανικού «κινδύνου» που φαίνεται να σταθεροποιείται στο βορειοδυτικά σύνορα του Ισραήλ, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο παρουσιάστηκε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο  Galant, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διετέλεσε ανώτατος αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού, υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του Ισραήλ, καθώς εμποδίζεται η εδραίωση ενός άξονα Ιράν-Συρίας-Λιβάνου.

Ο  Galant, στην πρότασή του προτείνει μια νέα Γιάλτα για την Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ θα λάβουν έναν ειδικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, μέσω επενδύσεων «δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων». Η Ρωσία μπορεί να λάβει σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του κεντρικού ρόλου της ρωσικής επιρροής στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Υποστήριξε ότι το σχέδιο πρέπει να εξαρτά την βοήθεια από την συριακή αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

Η διοίκηση Trump θα μπορούσε έτσι να δεσμευτεί για την οικονομική επένδυση στην ανοικοδόμηση της Συρίας, αν η Ρωσία εργασθεί για να αποτρέψει την επιρροή του Ιράν στην χώρα.

Το σχέδιο Galant  βασίζεται στην συναίνεση μεταξύ των μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων ώστε να επιτευχθούν σημαντικές παραχωρήσεις και να ξοδέψουν τεράστια ποσά – όλα προκειμένου  να ευνοηθεί το Ισραήλ – δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις μεγάλες παγκόσμιες πρωτεύουσες, πράγμα που ερμηνεύεται σαν αποδοχή του ως βάσης για την επόμενη μέρα στην Συρία.

(Φ. 193)

 

Advertisements