ΣΥΡΙΑ – Η τουρκία φεύγει, το Kουρδιστάν έρχεται

Χωρίς τίτλο.jpg

Σε έξαρση οι φήμες για την εμπλοκή Αμερικανών στην Συρία. Η φημολογία ξεκίνησε από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Αμερικανοί στο φράγμα του Ευφράτη, συνεχίστηκε με την ανακοίνωση στις 29 Μαρτίου, του τερματισμού της Επιχειρήσεως «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, εκ μέρους της Τουρκίας, και επιτάθηκε με την προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Ράκκα.

Δύο τινά εκτιμάται ότι θα συμβούν. Εάν μεν αφεθεί η ροή του Ευφράτη, θα πλημμυρίσει η Συρία και η φήμη αυτή χρησιμοποιείται προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι Σύροι που παραμένουν στην Πατρίδα και τις εστίες τους. Το έτερο ζητούμενο είναι βεβαίως η διαίρεση της Συρίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, είναι σαφές ότι επιχειρούν με σκοπό να ανακόψουν την προέλαση των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων από τα Δυτικά. Στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν πλέον ευθέως λόγο για βαλκανιοποίηση της Συρίας.

Ο κύριος δρόμος προς την Ράκκα ο οποίος συνδέει τις επαρχίες της Ράκκα και του Χαλεπίου, έχει αποκλειστεί από αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους Κούρδους που ηγούνται των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, και Άραβες. Ο μόνος δρόμος προς και από την Ράκκα είναι διασχίζοντας τον Ευφράτη που συνορεύει με την πόλη προς Νότον.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να επιστραφεί η περιοχή στην Συρία είναι πλέον μηδαμινές. Αντίθετα, οι ξένες δυνάμεις χαράζουν τα νέα σύνορα στο σώμα της Μέσης Ανατολής.

Ενδιαφέρον είναι να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας. Οι ενέργειες των Αμερικανών είναι άραγε εις γνώσιν των Ρώσων ή πραγματοποιούνται ώστε Συρία, Ιράν και Ρωσία να βρεθούν προ τετελεσμένων;

Η Μόσχα πάντως ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ιράν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

(Φ. 194)

 

Advertisements