Οι Κεντρικές Τράπεζες προτιμούν την στερλίνα «Αντίο ευρώ!»

Χωρίς τίτλο.jpg

Κατατροπώθηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις όσων υποστήριζαν ότι το Brexit θα καταρράκωνε την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι «ανησυχίες» που εκφράζονταν  σχετικά με την «πολιτική αστάθεια», την «χαμηλή ανάπτυξη», και την πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν οδηγήσει τις Κεντρικές Τράπεζες στο να μειώσουν την έκθεσή  τους στο ευρώ. Αυτό σημειώνουν οι Financial Times, επικαλούμενοι έρευνα των διαχειριστών αποθεματικού σε 80 Κεντρικές Τράπεζες.

Αυτή δείχνει ότι οι τραπεζίτες από όλο τον κόσμο βλέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ασφαλέστερη προοπτική για τις επενδύσεις των αποθεματικών τους από την Ευρωζώνη. Ευνοούν το βρετανικό νόμισμα ως μια μακροπρόθεσμη, σταθερή εναλλακτική λύση, παρά την αβεβαιότητα για Brexit.

Η στερλίνα έχει ενισχυθεί έναντι του ευρώ, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, από την βρετανή Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με την λίρα να κερδίζει 2,63%.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ δεν έχει επηρεάσει την δημοτικότητα της στερλίνας ως νομίσματος επενδύσεων, έδειξε η έρευνα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι  η σταθερότητα της ευρωζώνης ήταν ο μεγαλύτερος φόβος του τρέχοντος έτους για τις 80 κεντρικές τράπεζες που είναι υπεύθυνες για επενδύσεις ύψους περίπου € 6 τρισ. Ορισμένες από αυτές έχουν περικόψει πλήρως την έκθεσή τους στο ευρώ, ενώ άλλες έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους σε επενδύσεις σε ευρώ στο ελάχιστο.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 80 Κεντρικών Τραπεζών είχαν αλλάξει την κατανομή των χαρτοφυλακίων τους, ενώ περίπου το ίδιο ποσό είχε αλλάξει τη διάρκεια των επενδύσεών τους.

Κεντρικές Τράπεζες από αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές είναι αυτές που έχουν μετατοπιστεί από το ευρώ προς την στερλίνα.

Η έρευνα αναδεικνύει τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή ζώνη ενιαίου νομίσματος και την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη. Τέλος, η αρνητική πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατονομάζεται ως βασικό αντικίνητρο.

(Φ. 195)

Advertisements