Στην ρούγα…

Χωρίς τίτλο.jpg

-Καλημέρα, μαρή Γιαννούλα! Αργησες σήμερα να φανερωθείς.

-Καλημέρα, Κανέλλα! Εχεις δίκιο. Μα μου βγαίνει η κούραση μετά από αυτές τις μέρες. Μία οι δουλειές την Μεγάλη Εβδομάδα, ασβέστωμα, κουλούρια και τσουρέκια, καθάρισμα της πατσάς και των εντέρων για την μαγειρίτσα, από την άλλη να συγυρίσω το σπίτι για την υποδοχή των μουσαφιραίων, μα εκείνο που με αποτέλειωσε ήταν η σειρά για φέτος στην τήρηση του εθίμου για την Λαμπρή στο χωριό μας.

-Ναι, μαρή Γιαννούλα, ειδικά εφέτος είχε πολύ σκοτούρα, το παρατήρησα και εγώ.

-Δεν το αγκομαχώ, άλλωστε είναι ένα έθιμο που το έχουμε πάρα πολλά χρόνια τώρα. Και τώρα που το συζητάμε, μου θύμισες να ρωτήσω τον κυρ δάσκαλο πώς ξεκίνησε και γιατί αυτό το έθιμο.

-Ναι μαρή, καλά το λογάς! Ούτε εγώ γνωρίζω ακριβώς. Μπορεί λόγω της τουρκιάς τότε. Τι να πω;

-Ενώ σε όλα τα μέρη σχεδόν της πατρίδας μας την Κυριακή του Πάσχα  ψήνουν στην σούβλα το αρνί, εμείς την Δευτέρα του Πάσχα ψήνουμε στον φούρνο το αρνί ή το κατσίκι. Και μάλιστα κάθε χρόνο αλλάζομε τον τόπο του ψησίματος. Φέτος ήρθε όλο το χωριό στον δικό μου φούρνο! Του χρόνου θα πάμε όλοι με τα ταψιά μας στον φούρνο της κυρά Πόπης. Του παρά χρόνου έχεις σειρά εσύ Κανέλλα. Βέβαια μιλάμε για τον φούρνο με τα ξύλα που έχει στην αυλή του το κάθε σπίτι στο χωριό μας. Εκεί που παλιά μαγείρευαν οι νοικοκυρές, αλλά έφτιαχναν και το ζυμωτό ψωμί. Αχ! λίγες απομείναμε μαρή πια, που ακόμη ζυμώνουμε το ψωμί.

-Να σου πω μαρή Γιαννούλα! Άμα εμείς κάποια στιγμή πεθάνουμε, δεν θα σβήσει το έθιμο; Λογάνε οι τσούπρες να κρατήσουν το έθιμο; Είναι αδύνατο να πηγαίνει όλο το χωριό για ψήσιμο σε ηλεκτρικές κουζίνες.

-Σωστή η απορία σου, Κανέλλα. Αλλά το έθιμο δεν χάνεται! Όλα τα σπίτια έχουν κρατήσει τους φούρνους τους, έστω για να ψήσουν μια φορά το χρόνο. Και από ό,τι είδες όλες οι νιες του χωριού, αλλά και αυτές που μένουν στις πόλεις, ήρθαν για να βοηθήσουν στο έθιμο. Όπως μάθαμε κι εμείς, άλλωστε. Με αυτά και με αυτά πέρασε η ώρα. Πάω να μαζευτώ σπίτι για να ετοιμάσω τα πράγματα, και να χαρώ λίγο ακόμα τα εγγόνια μου που φεύγουν για την πόλη. Τελείωσαν βλέπεις οι διακοπές τους. Τα είχε πάει χθες ο παππούς τους στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο διπλανό χωριό, και ακόμη θα κοιμούνται από την κούραση!.

(Φ. 197)

 

Advertisements