Η ΑΓΙΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΡΓΥΡΗ

ag-Neomartys-Argyri

Η αγία Αργυρή γεννήθηκε στην Προύσα στα 1688 από γονείς ευσεβείς τον Γεώργιο και την Σωσάννα. Ήταν πολύ όμορφη, σεμνή, καλοσυνάτη και συνετή. Δυστυχώς, κοντά στο σπίτι τους ζούσε ένας τούρκος προύχοντας, του οποίου ο νεαρός γιος, θαμπωμένος από την εξωτερική της εμφάνιση, ερωτεύτηκε την όμορφη Ελληνοπούλα. Μια μέρα που την συνάντησε στον δρόμο της εξομολογήθηκε τα αισθήματά του και της ζήτησε να αρνηθεί την Πίστη και την Πατρίδα της για να γίνει γυναίκα του. Η Αργυρή ατάραχη αρνήθηκε και απομακρύνθηκε, αλλά αυτός δεν ησύχασε. Άρχισε να απειλεί τους γονείς της για την ζωή της κόρης τους, αν δεν του την έδιναν.

Οι γονείς της, για να αποφύγουν τις πιέσεις του νεαρού τούρκου, αναγκάστηκαν να παντρέψουν την Αργυρή σε ηλικία 17 ετών με έναν νέο Έλληνα Ορθόδοξο χριστιανό. Όταν ο τούρκος πληροφορήθηκε τον γάμο της, έγινε έξαλλος και έψαχνε ευκαιρία να την κλέψει. Δεκαπέντε ημέρες μετά τον γάμο, το ζευγάρι πήγε στην εκκλησία για να κάνουν παράκληση στην Παναγία, σύμφωνα με το έθιμο της εποχής. Ο νεαρός μουσουλμάνος, μαζί με άλλους είκοσι ομόθρησκούς του, άρπαξε την Αργυρή από την εκκλησία παρουσία του συζύγου της, των γονέων της και των συγγενών της και την οδήγησε ντυμένη με την νυφική ενδυμασία ενώπιον του κριτή.

Εν τω μεταξύ, έξι από τους αλλόθρησκους που την απήγαγαν είχαν υπογράψει μία αναφορά ότι δήθεν η Αργυρή είχε υποσχεθεί στον γιο του προύχοντα πως θα αλλαξοπιστήσει. Ο κριτής της Προύσας, που ήταν και πατέρας του μουσουλμάνου που την είχε ερωτευτεί, αποφάσισε πως ή θα αρνιόταν την πίστη της και θα παντρευόταν τον γιο του ή θα την φυλάκιζαν. Η Aγία στάθηκε άφοβη και αλύγιστη ενώπιόν του, αρνούμενη να αλλαξοπιστήσει. Οργισμένος ο δικαστής διέταξε να την ρίξουν στην φυλακή.

Οι γονείς της κατέφυγαν στον Μητροπολίτη Προύσας, μέσω του οποίου ειδοποιήθηκε ο Πατριάρχης. Μαζί με τον αντιπρόσωπο του Μητροπολίτη μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παρέμβαση του σουλτάνου. Παρόλα αυτά όμως, το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να μεταφερθεί η αγία σε δωμάτιο του σπιτιού του κριτή, μέχρι να οδηγηθεί στην Κωνσταντινούπολη για να δικαστεί από ανώτατο δικαστήριο.

Την επόμενη ημέρα, εμφανώς ταλαιπωρημένη η Αργυρή μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Δύο χρόνια αγωνίζονταν ο σύζυγός της και οι γονείς της να οριστεί η ημέρα της δίκης. Τελικά οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου όμως κατέθεσε και πάλι ο γιος του κριτή της Προύσας με αποτέλεσμα η απόφαση να είναι η ίδια. Ή εξισλαμίζεται και παντρεύεται τον τούρκο ή σαπίζει στις φυλακές ισόβια. Η αγία ακλόνητη στην πίστη της διάλεξε το δεύτερο.

Έτσι, μεταφέρθηκε αλυσοδεμένη στις φυλακές του Χάσκιοϊ, όπου κρατούνταν τουρκάλες για βαριά και ανήθικα παραπτώματα. Οι συνθήκες στην υγρή φυλακή ήταν σκληρές. Καθημερινά δεχόταν ραβδισμούς, βασανιστήρια από τους οθωμανούς, αλλά και χλευασμούς από τις συγκρατούμενές της, οι οποίες προσπαθούσαν να την πείσουν να αλλαξοπιστήσει. Η αγία όλα τα αντιμετώπιζε με προσευχή και υπομονή.

Η μητέρα της δεν άντεξε τα μαρτύρια του παιδιού της και μετά από δύο χρόνια πέθανε. Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια υπέμεινε η Αργυρή τις δύσκολες συνθήκες στην φυλακή του Χάσκιοϊ. Τα βάσανα και οι κακοπάθειες την αδυνάτιζαν και έφθειραν την υγεία της. Συνειδητοποιώντας ότι πλησιάζει το τέλος της, θέλησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων και ζήτησε την βοήθεια ενός σεβαστού γέροντα που ήταν στην φυλακή πολλά χρόνια λόγω χρεών. Οι φύλακες τον εμπιστεύονταν και του έδιναν μια σχετική ελευθερία, ώστε να βγαίνει κάποιες φορές από την φυλακή. Ο γέροντας αυτός ζήτησε από κάποιον ιερέα να τον βοηθήσει να μεταφέρει τα Τίμια Δώρα στην Αργυρή. Πράγματι, ο ιερέας τα τοποθέτησε μέσα σε μία σταφίδα και ο γέροντας τα μετέφερε με σεβασμό στην αλυσοδεμένη νεομάρτυρα. Εκείνη, αφού προσευχήθηκε, κοινώνησε και την επόμενη ημέρα άφησε την τελευταία της πνοή. Ήταν 5 Απριλίου του 1721.

Ενταφιάστηκε σύμφωνα με την επιθυμία της σε μια άκρη του περιβόλου του ναού της Αγία Παρασκευής στο Χάσκιοϊ, όπου ήταν τότε το νεκροταφείο. Στις 30 Απριλίου του 1725 κατά την ανακομιδή του ιερού της λειψάνου, αυτό βρέθηκε άφθορο και ευωδιάζον. Αυτό μαρτυρεί και ο τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Παΐσιος. Αυτή την ημέρα τιμούσαν την Αγία με επισημότητα και ευλάβεια κάθε χρόνο.

Κατά την διάρκεια των άγριων διωγμών και των καταστροφών που υπέστησαν οι Έλληνες της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955, ο τουρκικός όχλος λεηλάτησε μαζί με πολλούς άλλους ιερούς ναούς και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Χάσκιοϊ και έκαψε το ιερό λείψανο της αγίας που φυλασσόταν μέσα στον ναό. Οι χριστιανοί περισυνέλεξαν από τα αποκαΐδια κάποια ελάχιστα υπολείμματα.

Η αγία Νεομάρτυς Αργυρή θυσίασε την ζωή της χωρίς να λυπηθεί τα νιάτα της και την ωραιότητά της. Ονομάστηκε προστάτιδα του γάμου, διότι κρατώντας την σωφροσύνη της τίμησε τον γάμο της και δεν ενέδωσε στις ανήθικες προτάσεις. «Συζυγίαν ετήρησας άμωμον εκ φθόνου του πολεμήτορος· διό μάρτυς τήρει πάντοτε, ευλαβείς συζύγους εν αγνότητι». Είθε με τις πρεσβείες της να προστατεύει και τον θεσμό της οικογένειας στην Πατρίδα μας, ο οποίος βάλλεται κι αυτός με κάθε τρόπο.

Απολυτίκιο

Τυράννους κατήσχυνας εν τοις βασάνοις σεμνή, δειχθείσα πολύαθλε, ώσπερ αδάμας στερρός, Χριστού μάρτυς ένδοξε, έδειξαςεναθλούσα προς Χριστόν τον Σωτήρα, έρωτά τε και ζήλον και ακόρεστον πόθον, δι’ ο σε Αργυρή, αυτός αξίως εδόξασε.

ΙΟΥΣΤΙΝΗ Μ.

Advertisements