ΠΕΡΙ ΤΟΥ 4ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Χωρίς τίτλο.jpg

Το 4ο Μνημόνιο που υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο μετά από διαδικασία –παρωδία η οποία στιγματίστηκε από την παράνομη αποβολή του συνόλου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας, αποτελεί την πιο πρόσφατη πράξη του δράματος στο οποίο η πατρίδα μας και ο λαός μας πρωταγωνιστούν  τα τελευταία επτά έτη.

Ήταν άνοιξη του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  είχε επιλέξει το Καστελλόριζο προκειμένου να ανακοινώσει την ένταξη της Ελλάδος σε καθεστώς διεθνούς επιτήρησης, χάριν δήθεν της οικονομικής ανάκαμψης. Επρόκειτο για την απαρχή της εφαρμογής των Μνημονίων, τα οποία οδήγησαν στην μετατροπή  της Ελλάδας σε κράτος μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, στην φτωχοποίηση και οικονομική εξόντωση των Ελλήνων, στην απεμπόληση παντός δικαιώματός μας στον εθνικό μας πλούτο.

Έκτοτε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες εκπονούνται από τους διεθνείς «θεσμούς» και αποστέλλονται εν είδει τελεσιγράφου στην  εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση . Η ΝΔ, το  ΠΑΣΟΚ , ο ΣΥΡΙΖΑ , είτε από την θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, σε πλήρη σύμπνοια με τα λοιπά αποκόμματα του «δημοκρατικού τόξου», λειτουργούν ως εντολοδόχοι των δανειστών, όντας πιστοί θιασώτες των μνημονιακών λογικών.

Πλέον, μετά από 7 συναπτά χρόνια εφαρμογής των μνημονίων:

-Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί ,

-ο εθνικός πλούτος υποθηκεύθηκε ,

-η εθνική παραγωγή εκμηδενίσθηκε,

-η ελληνική κοινωνία φτωχοποιήθηκε .

«Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021» είναι ο βαρύγδουπος τίτλος που επέλεξαν οι συντάκτες του ψηφισθέντος νομοθετήματος, με τις  διατάξεις  του οποίου  επιβεβαιώνονται και επικαιροποιούνται όλες οι δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει και αποδεχθεί με τα προγενέστερα τρία μνημόνια. Οι δανειστές-διεθνείς τοκογλύφοι  «θωρακίζουν» τις απαιτήσεις τους έναντι του Ελληνικού κράτους, επιβαρύνοντας τους Έλληνες με επιπλέον μέτρα εισπρακτικής φύσεως ύψους περίπου 5 δις. ευρώ.

Και το επιτυγχάνουν εξοργιστικά απροκάλυπτα, με ενέργειες οι οποίες μόνο στην εξουσία κατοχικών αρχών επί κρατιδίου ή επί αποικίας δουλοπάροικων παραπέμπουν, καταργώντας, καταστρατηγώντας και αγνοώντας τις τρεις διακριτές Εξουσίες οι οποίες αποτελούν τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας ενός κυρίαρχου κράτους: Την Εκτελεστική, την Νομοθετική και την Δικαστική Εξουσία.  Ειδικότερα:

Η Εκτελεστική εξουσία καταργήθηκε. Η κυβέρνηση έχει μεταβληθεί σε όργανο  διεκπεραίωσης εντολών και επιτήρησης της εφαρμογής τους. Δεν διαπραγματεύεται, δεν διεκδικεί. Μόνο κατ’ όνομα ασκεί την εκτελεστική εξουσία, αρκούμενη στο να  υπακούει στις εντολές των προϊσταμένων της αρχών, όποια ονομασία και αν φέρουν.

Η Νομοθετική Εξουσία καταστρατηγήθηκε. Η διαδικασία κατάθεσης του σχεδίου νόμου, ευτελίζει το Ελληνικό κοινοβούλιο, διακωμωδεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εμπαίζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, άρα και τον λαό τον ίδιο. Οι ρυθμίσεις είχαν από καιρού αποφασισθεί από τους «θεσμούς» και είχαν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσφιλούς της τακτικής να χαρίζει «γη και ύδωρ» στους διεθνείς τοκογλύφους.

Η Δικαστική Εξουσία αγνοήθηκε. Προ ολίγων ημερών η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου – ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας – γνωμοδότησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των προτεινόμενων περικοπών  των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019. Η Ολομέλεια, η οποία εκλήθη κατά το Σύνταγμα και το νόμο να γνωμοδοτήσει, απεφάνθη ότι είναι αντίθετες και με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχει εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη, νομοθετώντας μέτρα τα οποία κηρύχθηκαν αντισυνταγματικά, και να επιβεβαιώσει την πλήρη περιφρόνησή της προς την Δικαστική Εξουσία

Αναμφίβολα, το  4ο Μνημόνιο επισφραγίζει την πλήρη εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και την μετατροπή του Ελληνικού κράτους σε κρατίδιο-δορυφόρο των διεθνών τοκογλύφων. Ταυτόχρονα, μπαίνει ταφόπλακα στην οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης και ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εφόσον η νέα οικονομική αφαίμαξη την οποία θα υποστούν οι Έλληνες, πρόκειται να τους οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό και στην απόλυτη φτωχοποίησή τους.

Η ιστορία με τα «αντίμετρα» αποτελεί ίσως  μία από τις πλέον εντυπωσιακές απόπειρες πολιτικής εξαπάτησης ενός ολόκληρου λαού, στην νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Οι Έλληνες πολίτες ωθούνται στο να χάσουν την αξιοπρέπειά τους. Ο επαγγελματίας κλείνει την επιχείρησή του, ο εργάτης δουλεύει στην μαύρη εργασία και ο μισθωτός εργάζεται με μισθούς πείνας. Μετατρέπονται όλοι σε επαίτες επιδομάτων, με αντιστάθμισμα την υπόσχεση κοινωνικών παροχών μετά το 2019 και ελάχιστων φορολογικών ελαφρύνσεων μετά το 2020, υπό την προϋπόθεση και στον βαθμό που, όπως το άρθρο 15 αναφέρει , «σύμφωνα με την εκτίμηση των αναφερόμενων θεσμών και τις ελληνικές αρχές, δεν προκαλείται, στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται στο ως άνω Πρόγραμμα.»

Αποτελεί το άκρον άωτον της δημαγωγίας, του θράσους και της πολιτικής υποκρισίας, το ότι οι ίδιοι που επέβαλαν τρία μνημόνια και ευθύνονται για το ότι ο Έλληνας γονέας δεν θεωρεί πια αυτονόητο το ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει επαρκή σίτιση για τα παιδιά του,  υπόσχονται «σχολικά γεύματα», με το άρθρο 5, εφόσον  πληρούνται οι προϋποθέσεις του προαναφερθέντος άρθρου 15!

Οι πολιτικοί απατεώνες που επιβάλουν το 4ο Μνημόνιο, δείχνουν στους πολίτες το «δέντρο» -τα λεγόμενα «αντίμετρα»-, προκειμένου να μην δουν το «δάσος», τα καταστροφικά για τους   εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους  μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν την ταφόπλακα τόσο για την εθνική μας οικονομία όσο και για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να διασφαλισθούν οι απαιτήσεις και τα συμφέροντα των δανειστών.

Ενδεικτικές μόνο αναφορές σε κάποια από τα επαχθή μέτρα που επιβλήθηκαν με τα 163 άρθρα του νέου Μνημονίου, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

-Περικόπτονται οι συντάξεις σε ποσοστό έως και 18% από 01/01/2019.

– Μειώνεται το αφορολόγητο στα 5.681 ευρώ ετησίως , έναντι του ορίου των 8.636 που ίσχυε έως τώρα, από 01-01-2020.

-Περικόπτονται τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας, θέρμανσης.

– Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου στις ιατρικές δαπάνες

-Παγώνουν οι κλαδικές συμβάσεις και διευκολύνονται οι  ομαδικές απολύσεις λόγω της κατάργησης της διαδικασίας προέγκρισής τους.

-Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους (θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά)

– Συνεχίζονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στον τομέα της ενέργειας

-Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται περί διατήρησης των υψηλών πρωτογενών   πλεονασμάτων τα επόμενα έτη, θα έχουν ως αποτέλεσμα την συνέχιση της υπερφορολόγησης, εφόσον μόνον με την οικονομική αποστράγγιξη κάθε ίχνους φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, είναι σε θέση να έχει έσοδα μία κυβέρνηση ανίκανη να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης της Οικονομίας μέσω της υποστήριξης των παραγωγικών της κλάδων, της πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Το 4ο  μνημόνιο φέρνει προ των ευθυνών τους τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε το κόμμα  της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ευελπιστεί ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Αντί υποκριτικά να επικρίνει τα νέα μέτρα, οφείλει να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση για το τι θα πράξει όταν και αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Όσο για την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε επειδή ασκούν εθνικά μειοδοτική πολιτική, είτε επειδή είναι  (κατά την ρήση του Λένιν) «οι χρήσιμοι ηλίθιοι» τους οποίους βρήκαν πρόθυμους οι διεθνείς τοκογλύφοι, είτε επειδή ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο αυτές εκδοχές,  είναι αναμφισβήτητο ότι έχουν υποθηκεύσει το μέλλον πολλών γενεών  Ελλήνων και  για τον λόγο αυτόν θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Ελληνικού λαού, της Ιστορίας και της Δικαιοσύνης .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ

(Φ. 201)

 

Advertisements