ΠΟΛΩΝΙΑ «ΟΧΙ στους μετανάστες» Ε.Ε. Επιβολή και… τιμωρίες

Χωρίς τίτλο.jpg

Το Ευρωκοινοβύλιο καλεί τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν την μετεγκατάσταση «προσφύγων». Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη 18 Μαίου, το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την υποδοχή αιτούντων άσυλο.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Φινλανδία και η Μάλτα είναι τα μόνα κράτη μέλη που αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις «υποχρεώσεις» τους, ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την διαδικασία «επί παραβάσει», και ότι τα μέτρα μετεγκατάστασης πρέπει να παραταθούν μέχρι τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (Κανονισμός Δουβλίνου)

Παρά τις δεσμεύσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.770 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση αντίθετα με ευθύνη της κυβερνήσεως εγκαθίστανται οι ορδές των τριτοκοσμικών μεταναστών σε όλη την χώρα, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν υπολογίζουν κυρώσεις και αρνούνται να συμμετάσχουν στην διάλυση της κοινωνικής συνοχής στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 50.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ενώ στην Ιταλία το 2016 σημειώθηκαν καταγεγραμμένες 181.436 νέες αφίξεις.

«Όχι» λέει η Πρωθυπουργός της Πολωνίας

Μαζί με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν ο οποίος ανθίσταται στην μεταναστευτική εισβολή στην πατρίδα του, και την αυστριακή κυβέρνηση, η Πολωνή Πρωθυπουργός, Beata Szydlo Reuters, εξέφρασε την αταλάντευτη θέση της ότι η χώρα της «δεν μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες», παρά τις απειλές της Ε.Ε. για νομική αντιμετώπιση της άρνησής της.

Ουγγαρία, Αυστρία και Πολωνία είναι οι τρεις χώρες που δεν δέχθηκαν ούτε έναν πρόσφυγα! Σχολιάζοντας την επίπληξη του Κομισάριου της Ε.Ε. για την μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Beata Szydlo είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν δεσμέυεται από καμία επίσημη συμφωνία, αφού η χώρα της όπως και Ουγγαρία καταψήφισαν την υποχρεωτική ποσόστωση.

Όπως μεταδίδει το κρατικό Radio Poland «Η επικριτική στάση απέναντι στον μηχανισμό της μετεγκατάστασης των μεταναστών, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολωνία δεν μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες», είπε η Πολωνή Πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόσκληση Αβραμόπουλου «Πολωνία και Ουγγαρία να αρχίσουν εδώ και τώρα» να δέχονται άτομα για μετεγκατάσταση. Απείλησε μάλιστα ότι «Εάν δεν ληφθούν μέτρα πριν από την επόμενη έκθεση, τον Ιούνιο, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών της βάσει των Συνθηκών και να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει».

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Mariusz Blaszczak, στήριξε την θέση της Πρωθυπουργού, την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι η αποδοχή των μεταναστών θα ήταν «σίγουρα χειρότερη για την Πολωνία» από ό,τι να έρθει αντιμέτωπη με τις απειλές της ΕΕ, και δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι διακυβεύεται η «ασφάλεια της Πολωνίας και των Πολωνών», και συνέδεσε την απόφαση της χώρας του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, 28 υπουργοί της Ε.Ε. ζήτησαν από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans να αυξήσει τις προσπάθειες για να ευθυγραμμιστεί η Βαρσοβία με αυτό που θεωρούν ότι αποτελεί «αποδυνάμωση των δημοκρατικών προτύπων» στην Πολωνία. Και η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την πολωνική κυβέρνηση ότι «παραβιάζει τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ» και προέτρεψε την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Προς το παρόν, η Βαρσοβία αντιστέκεται…

(Φ. 201)

Advertisements