Κλιματική Αλλαγή: 15 αλήθειες που ενοχλούν

Χωρίς τίτλο.jpg

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο  Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της Συνθήκης.

«Προκειμένου να επιτελέσω το καθήκον μου και να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, η χώρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθει είτε στην Συμφωνία του Παρισιού είτε σε μια εντελώς νέα συμφωνία με όρους δίκαιους για τις ΗΠΑ. Αποσυρόμαστε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν την συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου για την απόφαση του Τραμπ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια κακή συμφωνία για τους Αμερικανούς και η κίνηση του προέδρου αποτελούσε υπόσχεση που είχε δώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του για να βάλει μπροστά τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Η συμφωνία έγινε με κακή διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Ομπάμα και υπογράφηκε με απελπισία», επισημαίνεται.

Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως «μια απάτη που επινοήθηκε από τους Κινέζους» για να καταστήσουν την αμερικανική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική.

Μπορούμε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο να παραθέσουμε μία μελέτη, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Αμερικανού Προέδρου, χρησιμοποιώντας επιστημονική και ερευνητική μεθολογία. Πρόκειται για το σύγγραμμα του Ιστβάν Μαρκό, ενός ακούραστου Χημικού, ο οποίος άφησε το εργαστήριό του ώστε να γράψει το βιβλίο «15 αλήθειες που ενοχλούν», καταγγέλλοντας την κινδυνολογία που επικρατεί γύρω από την κλιματική αλλαγή. Ο εν λόγω επιστήμονας, εδώ και χρόνια, ερευνά το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) για να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, και όχι για να καταγγείλει την υποτιθέμενη ζημία που μας προκαλεί. Ο Ιστβάν Μαρκό είναι λάτρης της τεχνολογίας, της επιστήμης και της έρευνας. Ως πανεπιστημιακός καθηγητής στη Διδασκαλία της Επιστήμης προσπαθεί πάντα με χιούμορ να ελαφρύνει το κλίμα αυστηρότητας και να την κάνει πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1956. Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας αυτοκινητιστής και η μητέρα του μοδίστρα. Οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ουγγαρία, υπό την Σοβιετική απειλή, για να έρθουν στο Βέλγιο. Μάλιστα, μετέφεραν τον ίδιο, όταν ήταν 4 μηνών, μέσα σε μια βαλίτσα από χαρτόνι, την οποία και κράτησε για πολλά χρόνια ως πολύτιμο κειμήλιο. Έχει κάνει κλασσικές σπουδές, μετά πανεπιστημιακές στο Κολλέγιο του Λονδίνου μέχρι και την απόκτηση του Διδακτορικού του. Μετέπειτα έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει την πρώτη ακαδημαϊκή θέση στο Σέφιλντ της Αγγλίας, το 1988. Τέλος, γύρισε πίσω στο Κολλέγιο του Λονδίνου, το 1993.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην οργανική χημεία, στην χημεία του άνθρακα και τους μετασχηματισμούς της. Παράγει νέα μόρια που έχουν πολλές σημαντικές βιολογικές δραστηριότητες, όπως τα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά ή αντι-ογκικά, και προσπαθεί να τα κάνει πιο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά. Προσπαθεί να φανταστεί νέους μετασχηματισμούς που θα χρησιμοποιηθούν στην ηλεκτρική ενέργεια, ή θα μετατρέψουν το Διοξείδιο του Άνθρακα σε χρήσιμες ενώσεις. Τέλος, εργάζεται για την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Με έναυσμα ένα συνέδριο με θέμα  «Η χημεία του περιβάλλοντος», όπου θα ήταν ομιλητής, ο Ιστβάν Μαρκό διεξήγαγε μια εξονυχιστική έρευνα για την κλιματική αλλαγή, όπου ανακάλυψε πολλές ασυνέπειες, αυθαίρετες επιλογές δεδομένων και ανυποστήριχτα αποτελέσματα. Μαζί με συναδέλφους του αποφάσισε να συγγράψει ένα βιβλίο στο οποίο θα αντέκρουε την έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ως αποτέλεσμα εκδόθηκε το σύγγραμμα «15 αλήθειες που ενοχλούν», το οποίο εμπεριέχει τεκμηριωμένες απόψεις, απομακρυσμένες από αυτές των ΜΜΕ που παίζουν με τον φόβο του κόσμου για το μέλλον του και για έναν πλανήτη «καθαρό» για να ζήσει.

Στο σύγγραμμα αποδεικνύεται ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είναι πάνω απ’ όλα ένας πολιτικός οργανισμός. Μερικές από τις αλήθειες που αναφέρονται στο βιβλίο είναι ότι:

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος καλύπτεται από:

Τις κυβερνήσεις

Τις ΜΚΟ

Τα πολιτικά κόμματα

Τα ινστιτούτα και τα κέντρα έρευνας

Τα Πανεπιστήμια

Τα ΜΜΕ

Τις εταιρείες «πράσινων» τεχνολογιών

Το σύγγραμμα καταλήγει ότι οι κλιματο-σκεπτικιστές είναι ανέντιμοι και αναξιόπιστοι, ενώ η συζήτηση μαζί τους αποτελεί χάσιμο χρόνου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος διασύρει, συκοφαντεί και εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης εκείνων που δεν συμμερίζονται τις απόψεις της.

Πράγματι, η έρευνά του προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων ανάμεσα στους συναδέλφους του στο Κολλέγιο του Λονδίνου, έως το σημείο να ζητηθεί από τους ίδιους να τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Πανεπιστήμιο. Ο Ιστβάν Μαρκό αναφέρει για το περιστατικό ότι είναι αδιανόητο σε μια χώρα όπου ο καθένας απολαμβάνει πλήρη ελευθερία της έκφρασης, σε ένα μέρος όπως το Πανεπιστήμιο, όπου η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης ακαδημαϊκή Αρχή, να προσπαθούν να φιμώσουν κάποιον με αυτόν τον τρόπο, διότι δεν συμφωνεί με τους υπόλοιπους. Αντίθετα, όμως, παρά τις ύβρεις και την προσωπική κριτική που υφίσταται, συνεχίζει να ερευνά και να συνεχίζει.

Ο ρόλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος και ο λόγος ύπαρξής της είναι να αποδείξει ότι η αλλαγή του πλανήτη / κλιματική αλλαγή, οφείλεται στην παραγωγή Διοξειδίου του Άνθρακα από τον άνθρωπο. Ο όρος «υπερθέρμανση του πλανήτη» έχοντας σταματήσει εδώ και μια δεκαπενταετία να χρησιμοποιείται, άλλαξε σε «κλιματική αλλαγή», που εμπεριέχει οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα με μοναδικό υπεύθυνο τον άνθρωπο. Ετσι, η βροχή το φθινόπωρο, και το χειμώνα το χιόνι… οφείλονται στην κλιματική αλλαγή! Αν κάνει ζέστη, κρύο, αν βρέχει, αν υπάρχει ξηρασία, είναι λόγω του σφάλματος του ανθρώπου και των απορρίψεων του αερίου του θερμοκηπίου, ειδικά το τρομακτικό Διοξείδιο του Άνθρακα! Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό και η επιστήμη χρησιμοποιείται για την –παντελώς ανεδαφική- δια παντός απαλλαγή μας από αυτό!

Από την άλλη πλευρά, τα επιχειρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, που εμπεριέχουν «αμφίβολες αλήθειες, οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν, με τη συνεχή πλύση εγκεφάλου, τον άνθρωπο από την παιδική ηλικία.

Ο Ιστβάν Μαρκό λέει ότι η Κλιματολογία είναι μια πολύ νέα επιστήμη. Θα υπάρξουν λάθη, εσφαλμένοι υπολογισμοί των θυμάτων εμπορίας αποφάσεων, ειλικρινείς επιστήμονες και άλλοι που θα έλκονται από τη φήμη και τα χρήματα, αλλά τελικά η αλήθεια θα θριαμβεύει για πάντα. Πάντα θα υπάρχουν Δον Κιχώτες και Γαλιλαίοι. Η επιστήμη δεν σταματά, η έρευνα δεν έχει τέλος. Οι γνώσεις μας βελτιώνονται συνεχώς και νέες θεωρίες αναπτύσσονται πάνω στα ερείπια των παλιών δογμάτων.

Η επιστήμη προοδεύει ακόμα και αν μερικοί προσπαθούν να την διαστρέψουν υποκινούμενοι από δικές τους ιδεολογίες, οι οποίες γυρίζουν πίσω ως μπούμερανγκ. Όσο για το έργο των πραγματικών επιστημόνων, συνεχίζεται. Θα πάρει πολύ χρόνο, σκληρή δουλειά και πολύ ιδρώτα, για να αρχίσουν να εξάγονται κάποια ασαφή συμπεράσματα για το κλίμα.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

(Φ. 204)