Το «σκοτεινό» Πεδίον του Άρεως, το «αμαρτωλό» Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η κατάληψη «Βανκούβερ Απαρτμάν»

Χωρίς τίτλο.jpg

Το «Πεδίον του Άρεως» αποτελεί μια πολιτιστική κληρονομιά για την Πρωτεύουσα. Ωστόσο η αδιαφορία της πολιτείας η οποία το είχε εγκαταλείψει στην μοίρα του, το μετέτρεψε από «Κήπο της Εδέμ» σε άσυλο και καταφύγιο κάθε λογής περιθωριακών στοιχείων. Τα αγάλματα με τις προτομές των Ηρώων της Επανάστασης του 21 εγκαταλελειμμένα στο έλεος του χρόνου, με τα σημάδια των καιρικών στοιχείων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έντονα χαραγμένα επάνω τους.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το μένος κάποιων «στοιχείων» που τα «περιποιούνται» με μπογιές και σπρέι. Η κατάσταση του πάλαι ποτέ υπέροχου αναψυκτήριου με την ονομασία «Green Park» δραματική, με το κτήριο ερειπωμένο γεμάτο γκράφιτι και όλες τις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένες. Οι καταλήψεις κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τα περίχωρα είναι πλέον ένα «status quo»  που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Απέναντι και από το πεδίο του Άρεως βλέπουμε μια από τις παλαιότερες αλλά και πιο ενεργές καταλήψεις του λεγόμενου «αντεξουσιαστικού χώρου». Αυτή είναι η κατάληψη «Βανκούβερ Απαρτμάν» στο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Μαυροματαίων απέναντι από τον «Πανελλήνιο Αθλητικό Όμιλο». Το κτήριο αυτό ανήκε στο «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» μέχρι που καταλήφθηκε το 2006 από άτομα του «αντεξουσιαστικού» χώρου. Η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν μετράει πλέον 11 χρόνια και ξεκίνησε αρχικά ως κατάληψη στέγης στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στην οδό Μαυροματαίων και Δεριγνύ.  Σταδιακά καταλήφθηκαν και οι υπόλοιποι όροφοι. Από το φθινόπωρο του 2014 άρχισε να λειτουργεί και επίσημα ως ανοιχτό κοινωνικό κέντρο για τις ανάγκες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού κινήματος. Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, η κατάληψη αυτή είναι μια από τις πιο ενεργές αλλά και επικίνδυνες, καθώς όπως λένε είναι καταφύγιο περιθωριακών στοιχείων όχι μόνον του αντεξουσιαστικού χώρου, αλλά και κοινών εγκληματιών, όπως είναι οι έμποροι και διακινητές ναρκωτικών. Το κτήριο της κατάληψης όπως το είδαμε εμείς έδειχνε σε κακή κατάσταση ενώ δεν υπήρχε κάποιο ορατό σημείο ζωής εντός του, εκτός από κάποια πανό με συνθήματα στην πρόσοψή του και κάποια ανοικτά παράθυρα που πρόδιδαν ότι κατοικείται. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι το υπό κατάληψη νεοκλασικό θυμίζει «οχυρό», καθώς το περιβάλει βαριά σιδεριά με ψηλά κάγκελα που φέρουν αγκαθωτό συρματόπλεγμα στο επάνω μέρος τους! Σύμφωνα με τον κύριο Σ.Α. ο οποίος κατοικεί σε παραπλήσιο της κατάληψης κτήριο, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι απλά απελπιστική. «Έχουμε επανειλημμένως ειδοποιήσει την αστυνομία, τόσο για την κατάληψη, όσο και για τα αίσχη που συμβαίνουν στον χώρο γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά τις περισσότερες φορές οι αρχές απλά είναι απούσες. Ακόμα και να εμφανιστεί κάποιο περιπολικό, δεν τολμάνε τα πληρώματα ούτε να περάσουν έξω από το Πανεπιστήμιο.» Τα στενά που το περιβάλουν, αποτελούν «άβατο» για τις αρχές, συμπληρώνει ο ίδιος.

Το «επικίνδυνο» Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συγκεκριμένου πολίτη, -αλλά και άλλων πολιτών της περιοχής που ρωτήσαμε- κανένας δεν τολμάει να κυκλοφορήσει στα στενά αλλά και επί της οδού Μαυροματαίων μετά τις 11 το βράδυ. Όσο για να μπει κανείς μέσα στο πάρκο, ούτε συζήτηση. «Είναι σαν να υπογράφεις την θανατική σου καταδίκη» μας λέει μια κυρία που επίσης μένει απέναντι από το πάλαι ποτέ υπέροχο «Πεδίο του Άρεως». «Ναρκομανείς και έμποροι ναρκωτικών, αλλοδαποί αλλά και Έλληνες κάθε βράδυ κάνουν τις συναλλαγές τους μέσα στο πάρκο, αλλά και έξω από αυτό. Όσο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, δεν είναι πλέον Πανεπιστήμιο, αλλά κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων με την ανοχή προφανώς και της Πρυτανείας» καταγγέλλει η ίδια. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ακούμε και τι βλέπουμε από το πρωί ως το βράδυ. Τσακωμούς, συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών λαθρεμπόρων και εμπόρων ναρκωτικών, όσο για την κατάσταση όταν πέσει το σκοτάδι, δεν μπορώ να σας την περιγράψω. Οι επιθέσεις σε περαστικούς κυρίως ηλικιωμένους από τοξικομανείς αλλά και αλλοδαπούς, είναι καθημερινό φαινόμενο ακόμα και μέσα στις εισόδους των πολυκατοικιών μας. Αν χρειαστεί να βγούμε από ανάγκη όταν έχει πέσει το σκοτάδι, φροντίζουμε εμείς τουλάχιστον οι γυναίκες να μην κρατάμε τσάντες γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα γυρίσουμε χωρίς αυτές. Τώρα τελευταία έχει λίγο βελτιωθεί η κατάσταση μέσα στο πάρκο καθώς γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης και έτσι υπάρχει φύλαξη. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει όταν οι εργασίες τελειώσουν και η φύλαξη αποσυρθεί. Παλαιότερα, επί εποχής Ν.Δ. είχανε δοθεί πολλά εκατομμύρια για την ανάπλαση του Πάρκου και το είχε αναλάβει και κάποιος μεγάλος αρχιτέκτονας, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αντίθετα τα πράγματα γίνανε χειρότερα. Το πάρκο κυριολεκτικά ρήμαξε από την εγκατάλειψη και ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιοι φάγανε όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ χωρίς να κάνουνε απολύτως τίποτα» συμπληρώνει η ίδια. Αυτό που διαπιστώσαμε εμείς ιδίοις όμμασι, ήτανε η δραματική εικόνα που παρουσιάζει το Πάρκο επί της οδού Μαυροματαίων, ενώ εντός του άλσους η εικόνα ήτανε λίγο πιο βελτιωμένη λόγω των έργων συντήρησης που γίνονται. Αυτό που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι αν αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούνε και ποια θα είναι η εικόνα της περιοχής εντός και εκτός του Άλσους σε λίγους μήνες. Επομένως θα επανέρθουμε.

Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

(Φ. 206)

 

Advertisements