Η σεισάχθεια λογική αποτίναξης των κυβερνητικών λαθών στα capital controls

Χωρίς τίτλο

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κυβέρνησης αλλά και των δημοσιευμάτων του ελληνικού τύπου, η πολυπόθητη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και οι θεσμοί επαναδιατύπωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, ως προς την πορεία του προγράμματος διάσωσης.

Ειδικότερα, ο άνεργος Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησής του κρίθηκαν εντυπωσιακές σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης και ευρωομάδας (eurogroup). Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός ότι, ο Τσίπρας έχει «συλληφθεί» πολλάκις στο παρελθόν να ψεύδεται και να προσπαθεί να χειραγωγήσει (κοινώς δουλέψει) τον ελληνικό λαό, αν όντως τα αποτελέσματα της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο εντυπωσιακά, γιατί υφίστανται ακόμη οι περιορισμοί στη συναλλακτική κίνηση και στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls);

Υποτίθεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν περάσει επιτυχώς τα λεγόμενα τραπεζικά τεστ αντοχής (stress test), ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν υπάρχει έλλειμμα μετρητών, γεγονός που σημαίνει πως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (και οι ελληνικές), έχουν καλύψει τους βασικούς κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας. Και για να κλείσουμε το κεφάλαιο ευρωπαϊκών θεσμών και το ρόλο που παίζουν στην ύπαρξη ή όχι των  capital controls στην Ελλάδα, η ΕΚΤ μετά και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, αποσύνδεσε προσωρινά την ύπαρξη εχέγγυων βιωσιμότητας του χρέους και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Άρα ο μόνος υπεύθυνος για τη συνέχιση των capital controls είναι η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρωτίστως δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει τρομερές απώλειες σε δις ευρώ, από έμμεσους φόρους ενώ ο κύκλος εργασιών και κατά συνέπεια τα κρατικά έσοδα, από επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες είναι μειωμένα μεσοσταθμικά άνω του 50%. Ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το 99% της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν απώλειες συνολικού τζίρου, λόγω μείωσης της κατανάλωσης, αύξησης των δεικτών ΦΠΑ και των capital controls, σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Οπότε δεν είναι και απορίας άξιο, γιατί έχει εμφανίσει έξαρση το φαινόμενο μεταφοράς εταιρειών προς άλλες, ευρωπαϊκές και μη, έδρες, αλλά και οι προσπάθειες εξαπάτησης της εφορίας από εταιρείες και κέντρα πώλησης, μέσω αυτόματων μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS). Τελικά κ. Τσίπρα, η Ελλάδα δε βιώνει ένα μεταρρυθμιστικό success story. Με απλά λόγια όσο επιτυχής ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας επί Αντώνη Σαμαρά, άλλο τόσο είναι και επί Τσίπρα.

Βέβαια η ελληνική δικαιοσύνη έκανε για ακόμη μία φορά τη δουλειά της περίφημα, καθότι η Εισαγγελία Εφετών έβαλε στο αρχείο τη δικογραφία που σχηματίστηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή την επιβολή των capital controls, τον Ιούλιο του 2015. Μιλάμε για την ίδια  Εισαγγελία Εφετών, όπου στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής δείχνει «υπέρμετρη» ευαισθησία, υπερβάλλοντας ζήλο αλλά κυρίως «Σύνταγμα».

Η αλήθεια είναι ότι εξ αρχής, η επιβολή του εξευτελιστικού μέτρου των capital controls, αποτέλεσε τροχοπέδη στην ελληνική επιχειρηματικότητα και επηρέασε αρνητικότατα την ελληνική κοινωνία. Η διατήρησή τους αποτελεί οικονομική στρέβλωση και απόδειξη ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διακατέχεται από αριστερά σύνδρομα σοσιαλιστικού big brother.

Εν μέσω μνημονίων, υπέρογκων φόρων, ισοπεδωτική οικονομική πολιτική και capital controls, κάθε φορά που ο Τσίπρας ψελλίζει τις λέξεις ανάπτυξη και επενδύσεις προσθέτει ένα ακόμη ψέμα, στα τόσα που έχει πει. Βέβαια, ως γνήσιο τέκνο της ελληνικής αριστεράς, της τρομοκρατίας και του μπολσεβικισμού, θέλει αφενός μια κοινωνία μονίμως φοβισμένη και κοιμισμένη και μια οικονομία όπου μέσω περιορισμών και ρυθμίσεων, θα ελέγχουν την αγορά, τους επιχειρηματίες και τα κεφάλαια.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

Αντιστράτηγος ε.α.

Ευρωβουλευτής

Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

(Φ. 206)

Advertisements