Ιωάννης Βελισσαρίου «Ο Ήρωας των Ηρώων»

Χωρίς τίτλο.jpg

Την Μάχη Κιλκίς-Λαχανά την έχουμε παρουσιάσει και ίσως την ξαναδούμε. Σήμερα αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε ένα απόσπασμα, από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Θεοδώρου Πάγκαλου, στο οποίο «ζωγραφίζεται» με τον καλύτερο τρόπο η προσωπικότητα του ήρωα Ταγματάρχου Ιωάννου Βελισσαρίου.

Παραμονές της Μάχης, το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, με διοικητή τον Συνταγματάρχη Παπαδόπουλο Διονύσιο, εκινείτο προς τον Χώρο Εξορμήσεως. Το αποτελούσαν, το 8ο Τάγμα Ευζώνων (ΤΕ) με διοικητή τον Ταγματάρχη Ιατρίδη, το 9ο ΤΕ με διοικητή τον Ταγματάρχη Βελισσαρίου και το Τάγμα Κρητών με διοικητή τον Ταγματάρχη Κολοκοτρώνη. Το Σύνταγμα στάθμευε στο Ασβεστοχώρι, 12 χλμ. ανατολικώς της Θεσσαλονίκης.

Γράφει λοιπόν ο Πάγκαλος: «…ενθυμούμαι την στιγμήν εκείνην συγκινητική σκηνήν εξ εκείνων που δεν λησμονούνται ποτέ κατά την ζωήν του ανθρώπου. Ευρισκόμεθα εις το Ασβεστοχώρι και διήρχετο εκ της κωμοπόλεως βαδίζων προς Γκιουβέζναν (σημ. Άσσηρος), το ηρωικόν 1ο Σύνταγμα Ευζώνων του Παπαδοπούλου. Η σύζυγος του αειμνήστου Ταγματάρχου Βελισσαρίου (στενού φίλου μου), ευρίσκετο παραπλεύρως μου, εφόσον είχε έλθει να επισκεφθεί διά τινας ημέρας τον σύζυγόν της, επωφεληθείσα της ειρηνικής περιόδου (σημ.: αναφέρεται στο διάστημα μεταξύ των Α΄ και Β΄ Βαλκανικών Πολέμων). Όταν ο διοικητής του 9ου Τάγματος, έφθασε έφιππος μέχρις ημών η σύζυγός του εζήτησε να σταματήσει προς στιγμήν όπως τον αποχαιρετήση και ο Εθνικός εκείνος ήρωας, σταματήσας προς στιγμήν, και δεικνύων δια της χειρός του την πυρκαϊάν της καιομένης Μπέροβας (σημ.: Βερτίσκος) της είπε εκτός εαυτού εξ’ οργής: «Δεν έχομε χρόνο για ασπασμούς. Έχομε να εκδικηθούμε τα αδέλφια μας που σφάζει ο Βούλγαρος. Καλή αντάμωσιν». Και στρεφόμενος προς εμέ ο ήρως πρόσθεσε: «σε παρακαλώ Θόδωρε, φρόντισε άμα καθαρίσει η Θεσσαλονίκη (εννοεί από τους Βουλγάρους), να διευκολύνεις την αναχώρησίν της δι’ Αθήνας». Η ατυχής κυρία είχε κακήν προαίσθησιν την στιγμήν εκείνην,  διότι μου είπε: «Προαισθάνομαι πως δεν θα ξαναϊδώ τον Γιάννη». Και όντως δεν τον επανείδε…».

Όταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε το θάνατό του, λέγεται πως είπε: «Ήταν επόμενο. Τέτοιοι ήρωες δε ζουν πολύ». Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που συνέταξε και απέστειλε προς τη σύζυγό του,  έγραφε τα εξής: «Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων».

Άλλοι καιροί. Άλλα ήθη. Τότε, η Ελλάδα έβγαζε παλικάρια. Τώρα σίγουρα βγάζει παλικάρια αλλά βγάζει και έμφυλες ξεφτίλες.

Κρίμα…

Χ.Μ.

(Φ. 206)

Advertisements