ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ – Η Κοιλάδα των Ναών στον Ακράγαντα

Χωρίς τίτλο.jpg

Ο Πίνδαρος περιέγραψε τον Ακράγαντα ως «την ομορφότερη πόλη θνητών», όπου οι κάτοικοι, έλεγε ο σοφός Εμπεδοκλής, τέκνο της πόλεως, «ζούσαν σαν να ήταν να πεθάνουν την άλλη μέρα, και έχτιζαν σαν να ήταν να ζήσουν για πάντα.» Οι ναοί που άφησαν για να μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους ως τις μέρες μας είναι ενδεικτικοί της αρμονικής συνύπαρξης της αρχιτεκτονικής του Ανθρώπου και της Φύσης.

Ο Ακράγας ιδρύθηκε το 581 π.Χ. από Ροδίους και Κρητικούς. Μεγάλο μέρος της ελληνικής αυτής αποικίας στα Νοτιοδυτικά της Σικελίας, περίπου δυο ώρες από την σημερινή πρωτεύουσα Παλέρμο,  δεν έχει ανασκαφεί ακόμη. Είναι όμως διάσημη η «Κοιλάδα των Ναών», μια σειρά από εναλλασσόμενους λόφους και κοιλάδες  στα νότια της πόλης. Εκεί σώζονται επτά ναοί δωρικού ρυθμού κατασκευασμένοι ανάμεσα  στον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος της κοιλάδας των ναών αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους του Ελληνικού πολιτισμού.

Η Κοιλάδα περιλαμβάνει επτά ναούς σε διαφορετικά επίπεδα συντήρησης.

Ο Ναός της Ήρας, κατασκευάσθηκε τον 5ο π.Χ.  αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση γάμων, και κάηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδονίους.

Ο Ναός της Ομόνοιας ή Αρμονίας  (από την λέξη «κονκόρντια» η οποία βρέθηκε χαραγμένη σε επιγραφή) κτίσθηκε τον 5ο αιώνα π. Χ., μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία τον 6ο μ.Χ. αιώνα και είναι μαζί με τον ναό της Ήρας από τους καλύτερα διατηρημένους στην Κοιλάδα.

Ο Ναός του Ηρακλέους, είναι ο αρχαιότερος. Κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε από σεισμό. Σήμερα σώζονται μόνον οκτώ κίονες.

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός, κτίσθηκε το 480 π. Χ. για να εορτασθεί η νίκη της πόλεως επί των Καρχηδονίων στην μάχη της Ιμέρας.

Ο ναός των Διοσκούρων Κάστορα και Πολυδεύκη (ή κατ’ άλλους Δήμητρας και Περσεφόνης) σώζεται κατά ένα πολύ μικρό μέρος. Αυτά που είναι όμως εμφανή στις πέτρες του Ιερού είναι τα σημάδια της φωτιάς που έβαλαν οι Καρχηδόνιοι το 406 π. Χ.

Ο ναός του Ηφαίστου υπήρξε ένας από τους επιβλητικότερους ναούς της κοιλάδας των ναών, αλλά σήμερα δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Ναός του Ασκληπιού που βρίσκεται εκτός των τειχών της πόλεως.

Ο τάφος του Θήρωνα ο οποίος το 488 π.Χ. έγινε τύραννος του Ακράγαντα. Ο Θήρων υπήρξε Ολυμπιονίκης στο τέθριππο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 476 π.Χ. Για την νίκη του αυτή ο Πίνδαρος του αφιέρωσε δύο Ολυμπιακές ωδές, ενώ στην αυλή του βρήκε υποστήριξη ο ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος.

Ο ναός της Ομόνοιας είναι σχεδόν άθικτος, καθώς ως τον 18ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως καθολική εκκλησία. Τόσο ο ναός της Ομόνοιας όσο και της Ήρας, κατασκευάστηκαν ως εξάστυλοι περίπτεροι ναοί, και είναι οι πλέον καλοδιατηρημένοι. Ο μεγαλύτερος όλων είναι ο ναός του Ολυμπίου Διός, ο μεγαλύτερος γνωστός ναός Δωρικού ρυθμού που κατασκευάσθηκε ποτέ. Η αποπεράτωσή του εγκαταλείφθηκε μετά την εισβολή των Καρχηδονίων το 406 π. Χ. Τα σπαράγματά του λεηλατήθηκαν κατά τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της προβλήτας του Λιμένος του Εμπεδοκλέους.

Ο Ακράγας, μια από τις επιφανέστερες και κομψότερες πόλεις που κατασκεύασαν οι Έλληνες, βομβαρδίστηκε ανελέητα από τους Συμμάχους κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κοιλάδα των Ναών, όμως, θα θυμίζει όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, το μεγαλείο της Μεγάλης Ελλάδας.

(Φ. 206)

Advertisements