Σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια στην Στερεά Ελλάδα

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδος ΕΜΠΡΟΣ στην αποψίλωση των δομών στην Στερεά Ελλάδα. Ιδιαίτερα έχουμε αναφερθεί στην απομάκρυνση των δημοσίων υπηρεσιών από τους Δελφούς, οι οποίοι δέχονται επιπλέον των μονίμων κατοίκων και επαγγελματιών, σημαντικό αριθμό επισκεπτών, αλλά και την απομάκρυνση από τον νομό Φωκίδος Αστυνομικών Τμημάτων, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης αναδιάρθρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Οι ενέργειες αυτές στην πραγματικότητα γίνονται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, μπορούν όμως να αποβούν καταστροφικές όταν αφορούν νευραλγικούς τομείς όπως αυτός της πυρόσβεσης. Σχετική είναι η ερώτηση την οποίαν απηύθυνε προς το υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής Βοιωτίας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Ευάγγελος Καρακώστας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος στο νόμο Φωκίδος διαθέτει 5 Υπηρεσίες, Σταθμούς και Κλιμάκια. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιτέας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λιδωρικίου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πολυδρόσου και τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Δελφών.

Ερωτηματικά προκαλεί η χωροθέτηση αυτών των Υπηρεσιών, Σταθμών και Κλιμακίων στην επικράτεια του νομού, σχετικά με τα κριτήρια βάση των οποίων επελέγησαν οι τόποι λειτουργίας των εν λόγω μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιτέας απέχει από την Ερατεινή περίπου 38 χλμ., ενώ απέχει μόλις 13 χλμ. από την Άμφισσα, όπου επίσης υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δηλαδή, εντός αποστάσεως περίπου 14 χιλιομέτρων υπάρχουν 2 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Η δε Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας απέχει από την Ερατεινή περίπου 41 χλμ.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λιδωρικίου απέχει περίπου 45 χλμ. από την Άμφισσα, περίπου 48 χλμ. από την Ιτέα και περίπου 31 χλμ. από την Ερατεινή.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πολυδρόσου απέχει περίπου 46 χλμ. από την Άμφισσα, περίπου 58 χλμ. από την Ιτέα, περίπου 91 χλμ. από το Λιδωρίκι και περίπου 95 χλμ. από την Ερατεινή.

Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Δελφών απέχει περίπου 20 χλμ. από την Άμφισσα, περίπου 17 χλμ. από την Ιτέα, περίπου 64 χλμ. από το Λιδωρίκι και περίπου 54 χλμ. από την Ερατεινή.

Μια ματιά στον χάρτη του νομού Φωκίδος, αρκεί για να διαπιστωθεί η ανισομέρεια στην τοπική κατανομή των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι 4 από τις 5 πυροσβεστικές μονάδες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα, αφήνοντας το δυτικό μέρος του νομού Φωκίδος με 1 μόνο υπηρεσία, στο Λιδωρίκι. Ολόκληρη η υπόλοιπη δυτική Φωκίδα δεν καλύπτεται από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η δε πυρασφάλεια αυτής της περιοχής, καλύπτεται με μόνο 1 πυροσβεστικό όχημα, συνήθως σε 16ωρη βάση, γεγονός που ασφαλώς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δεν επαρκεί, μιας και οι πυροσβεστικές ενισχύσεις από την κοντινότερη Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτήν της Ιτέας, χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα για να καταφθάσουν. Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες αυτής της χωρικής ανισομέρειας στις Πυροσβεστικές μονάδες έγιναν γνωστά με τις καταστροφές του 2003.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων τοποθεσιών στο νομό Φωκίδος για την λειτουργία των εν λόγω μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος;

Υπάρχει η πρόθεση στο αρμόδιο Υπουργείο να αξιοποιήσει τα στατιστικά δεδομένα και την εμπειρική γνώση του παρελθόντος και να επανασχεδιάσει, ορθολογικότερα, την χωρική κατανομή των μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος στο νόμο Φωκίδος, καλύπτοντας επαρκώς αυτή την φορά ολόκληρη την επικράτεια του;»

Περιμένουμε τις απαντήσεις και κυρίως τις ενέργειες του υπουργείου.

(Φ. 207)

Advertisements