Θησαυροί του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου: Η φτερωτή Νίκη, η κυρία της Μπρέσια

 

Vittoria con elmo e scudo

Το περίφημο άγαλμα της Νίκης, καμωμένο από χαλκό,  είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης Μπρέσια, στην Β. Ιταλία. Έχει ύψος 191 εκατοστά, και βρέθηκε το 1826. Τότε, την τοποθέτησαν πάνω σε ένα κάρο  και με πολλές τιμές, όπως θα γινόταν με την Μαντόνα, παρέλασαν στην περιοχή,  με την μπάντα να παίζει μουσική,  περνώντας από όλη την εξοχή και κάνοντας γιορτή σε κάθε χωριό. Τελικά τοποθετήθηκε στο μοναστήρι του San Domenico.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε στα χέρια της μια ασπίδα, όπου επάνω θα ήταν χαραγμένα τα ονόματα διαφόρων νικητών και στα πόδια της θα έπρεπε να υπήρχε ένα κράνος προς τιμή του θεού του πολέμου Άρη. Λέγεται ότι αυτά τα έβγαλαν και τα έκρυψαν  σε ένα σημείο του Capitolium, για να μην τα κλέψουν οι βάρβαροι επιδρομείς ή για να μην καταστραφούν κατά την περίοδο που γίνονταν καταστροφές από τους χριστιανούς ενάντια στους ειδωλολάτρες.

vittoria-alata-10-665x443

Μέχρι το 2003, οι αρχαιολόγοι νόμιζαν ότι πρόκειται για άγαμα ρωμαϊκό του 1ου αιώνα, αλλά χάρις σε πιο λεπτομερείς μελέτες, πιστοποιήθηκε ότι είναι του 3ου αιώνα π.Χ. , κλασικό δείγμα της ελληνιστικής περιόδου, που προέρχεται πιθανόν από την Ελλάδα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αναπαριστά την Αφροδίτη που καθρεπτιζόταν στην ασπίδα του Άρη, και , όταν έφθασε στην Β. Ιταλία σαν λάφυρο πολέμου και μόνο τότε της προστέθηκαν τα φτερά.

vittoria-alata-11-665x443

Το 2003,  αφαιρέθηκαν τα φτερά, για να την συγκρίνουν με το άγαλμα της Αφροδίτης της Καπούα, το οποίο μετέφεραν γι’ αυτόν τον σκοπό στην Μπρέσια. Για την ώρα είναι στο μουσείο της Santa Giulia και είναι από τα πιο θεαματικά εκθέματα. Νίκη, Αφροδίτη, ή ίσως Αφροδίτη θριαμβεύουσα;

ΕΔ

(φ.208)

Advertisements