Στην ρούγα…

Χωρίς τίτλο

-Τι βλέπω κυρ πάρεδρε, σε πιάσανε οι ζέστες; Σαν πολύ τώρα τελευταία ροβολάς προς τα μέρη μας. Μήπως έχεις τσακωθεί με κανά συγχωριανό μας στο καφενείο;

-Όχι Γιαννούλα! Απλά αυτές τις ημέρες το επίκεντρο του χωριού μεταφέρεται στην ρούγα σας. Με τον κόσμο που μαζεύεται κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου, να δροσιστεί από το γάργαρο τρεχούμενο νερό της βρύσης, και ασφαλώς να μάθει τα τελευταία νέα της οικουμένης. Βλέπεις, έχετε όλη η συμμορία εδώ αξιόπιστες πηγές.

-Καλά! Καλά! Κορόιδευε εσύ κυρ πάρεδρε!..

-Όχι βρε Γιαννούλα! Ίσα-ίσα που σοβαρολογώ. Άλλωστε στο καφενείο πάμε για καμιά πρέφα και δηλωτή. Και το βράδυ καμιά είδηση, άμα δούμε. Ε! σε καμιά εβδομάδα θα μαζευτούμε πιο πολλοί στον καφενέ που θα έχουν έρθει όλοι οι μουσαφιραίοι και τα παιδιά μας από τα ξένα.

-Αχ! ναι κυρ πάρεδρε. Εφέτος αργήσανε όλοι να έρθουν. Και μένα τα εγγόνια μου θα έρθουν την άλλη εβδομάδα. Από ό,τι μου είπε η κόρη μου, έχουν πολλά προβλήματα στις πόλεις. Χώρια τα οικονομικά.

-Μα δεν είδες κυρά Γιαννούλα τι έγινε τις προάλλες στην πρωτεύουσα με τα μαγαζιά; Δεν αφήσανε τίποτα όρθιο οι συριζαίοι. Σπάσανε πάνω από 65 μαγαζιά, καταστρέψανε τράπεζες, πεζοδρόμια και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.

-Άμ! τα είδα κυρ πάρεδρε. Δεν αλλάζει τίποτα όμως. Εδώ τους συνόδευε και η αστυνομία λέει για να μην αρπάξουν κανά κρύωμα. Θα μου πεις τι να κάνουν κι αυτοί; Όταν ο υπουργός τους, τους απαγορεύει να πάνε στα Εξάρχεια, δεν τους αφήνει να συλλαμβάνουν όλους αυτούς που τα σπάνε και καταστρέφουν, πώς έχουμε την απαίτηση να υπάρχει τάξη; Ακόμη και οι δικαστές μετά τις δηλώσεις των διαφόρων υπουργών, θα παίρνουν αποφάσεις που βολεύουν μόνο την κυβέρνηση. Γιατί άμα δεν το κάνουν, θα κατεβαίνουν οι άπλυτοι από τα Εξάρχεια και θα τα κάνουν γης μαδιάμ. Την αστυνομία θα την έχουμε να φυλάει τους υπουργούς και να ρίχνει δακρυγόνα σε πορείες των συνταξιούχων για να μην πλησιάσουν το μέγαρο Μαξίμου. Α! και για να υπηρετεί τους λαθρομετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας.

-Πέσ’ το ψέμματα κυρά Γιαννούλα! Τα διαλύσανε όλα. Μα εμένα μου έκανε εντύπωση και το άλλο θέμα!

-Ποιο, κυρ πάρεδρε;

-Να, βρε Γιαννούλα! εκεί κάτω σε ένα μεγάλο νησί που πιάσανε έναν εφοριακό να λύνει σταυρόλεξο εν ώρα εργασίας και με τον κόσμο να φωνάζει ότι δεν εξυπηρετείται.

-Ε! θα του βάλουν κανά μικρό πρόστιμο, έτσι για τα μάτια του κόσμου, και μην τον είδατε τον Παναή.

-Ίσα ίσα κυρά Γιαννούλα! Τον προβιβάσανε στην ακαδημία εκπαίδευσης εφοριακών Κρήτης!

-Εμ! είδες κυρ πάρεδρε για να ξέρεις να λύνεις σταυρόλεξα;

(Φ. 210)

Advertisements