Τι (δεν) θα πει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο,  ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Στον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται να υπουργοποιηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές αναφορές αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Υπάρχουν εισηγήσεις για την τοποθέτηση σε κυβερνητική θέση και του κ. Φώτη Κουβέλη, παρότι το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί πολλές αντιδράσεις.

Οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους το Μαξίμου στηρίζει το αφήγημα για την «επιστροφή στην κανονικότητα», είναι:

  • Τα οφέλη στην κοινωνία από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
  • Η μείωση της ανεργίας.
  • Οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την προστασία των αδυνάμων.
  • Η μάχη με τις δυνάμεις που εμποδίζουν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως είναι το οικονομικό κατεστημένο, ένα τμήμα των δικαστικών λειτουργών και τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης.
  • Η σύγκρουση με την διαφθορά και την διαπλοκή και η παραδειγματική τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα στο παρελθόν.

Το ζήτημα της μείωσης της ανεργίας αναμένεται να αναδειχθεί σε κομβικής σημασίας στην επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θριαμβολογεί για τις «300.000 νέες θέσεις εργασίας» που δημιουργήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, την μερική απασχόληση και τους μισθούς-φιλοδωρήματα που χαρακτηρίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να φορέσει και πάλι το μανδύα του αριστερού «τιμωρού» και του υπερασπιστή των φτωχών και των αδυνάμων, των κοινωνικών ομάδων που το 2015 συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού «Η πρώτη μας μέριμνα είναι να αποδώσουμε ξανά δικαιοσύνη».

Το κεντρικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι ποια πολιτική δύναμη θα αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στην «κανονικότητα», μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών με την Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση κινείται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, που είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός του 2018, κλείνοντας το μάτι στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα και δίνοντας υποσχέσεις για παροχές, μια συνταγή δοκιμασμένη και επιτυχημένη από το 2015. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει πολλές από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στις προηγούμενες εκλογές.

Τι δεν θα πει

Τα 113 προαπαιτούμενα για να κλείσει η 3η αξιολόγηση που δεν έχει ακόμη κάνει η κυβέρνηση. Μεταξύ των οποίων:

EΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ και συντάξεις

-Σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για την συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ

– Μέτρα για την βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

-Επιλογή ανεξάρτητου ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του δημοσίου και τις καταβολές από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

-Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.

-Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

– Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των «ανεξάρτητων αρχών».

-Νέα νομοθεσία  για τα γραφεία Κτηματολογίου.

-Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

-Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν, έως τον Απρίλιο του 2018, ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα πολιτική διοδίων.

-Οριστικοποίηση του ατομικού επανυπολογισμού των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

.-Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο το ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

-Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Παιδεία και εργασία

-Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.

-Ολοκλήρωση μελέτης για τον «εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων»

-«Τεχνική βοήθεια» για την «απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας».

-Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

-Υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

-Δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των μηχανικών και των μηχανικών δημοσίων έργων.

-Υιοθέτηση πακέτου μέτρων για την κατάργηση «αδικαιολόγητων περιορισμών» στα κλειστά επαγγέλματα.

-Ευθυγράμμιση των επιδομάτων στην Δημόσια διοίκηση για την βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

-Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας για την Δημόσια διοίκηση

-Βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

-Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΙΔΙΩΤΕΣ»

-Το ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιώντας την τεχνική βοήθεια του Υπερταμείου ή άλλου εμπειρογνώμονα, θα επανεξετάζει σε τακτική βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των κρατικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων). Το κράτος μεταβιβάζει στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προδιαγραφές.

-Νομοθετικές και διοικητικές πράξεις και άλλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για «τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου», πρόταση σχεδίου για «ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους», εξορθολογισμό και απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών, και έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, την δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων (άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014).

-Για τα διαρθρωτικά ταμεία οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.

-Προσαρμογή του ΥΚΩ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

-Πρόσληψη συμβούλων για τις Ιδιωτικοποιήσεις για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

-Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου για το Ελληνικό από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

-Μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

-Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, και αύξηση του προϋπολογισμού της από το 2018

Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

ΥΓΕΙΑ

-Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο την λειτουργία Κέντρου Αξιολόγησης Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης από τον Ιούλιο του 2018.

-Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό.

-Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

-Υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

-Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

-Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή για την ΔΕΣΦΑ

-Η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών η οποία θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.

-Νέος μηχανισμός για την χωρητικότητα των δικτύων ενέργειας σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

-Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.

-Νέα νομοθεσία για τα λατομεία και τους τομείς εξόρυξης και υιοθέτηση όλων των προτάσεων συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών στα υλικά οικοδομών.

-Οριστικοποίηση των δομικών μέτρων για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

– Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.».

-Μεταρρύθμιση των οικογενειακών, μεταφορικών και αναπηρικών επιδομάτων.

– Νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

-Εφαρμογή από το 2018 του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

-Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.

– Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:

α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,

β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,

γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,

δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και

ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.

-Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης του φόρου αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.

-«Σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία – Ελλάδα και Βουλγαρία – Ελλάδα)». Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε..

-Οι αρχές θα επαναξιολογήσουν έως τον Ιούνιο του 2018 το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

(Φ. 215)

Advertisements