ΤΟΥΡΚΙΑ: Κρίσιμη περίοδος για την εξωτερική πολιτική

Πυρετώδεις κινήσεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός Binali Yύldύrύm επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan την Νέα Υόρκη για να παραστεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017.

Τουρκία και Γερμανία

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι δυσκολίες στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία, εξαπλώνονται στις σχέσεις της γείτονος με άλλες χώρες της Ε.Ε. Η αλλαγή της στάσεως της Γερμανίδας καγκελαρίου έναντι της Τουρκίας έγινε φανερή τόσο στην τηλεοπτική μονομαχία της με τον αντίπαλό της στις εκλογές της χώρας της στις 24 Σεπτεμβρίου, Μάρτιν Σουλτς, όσο και από την ευθεία κοινοποίηση προς την Κομισιόν και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ του βέτο που προτίθεται να ασκήσει στην επέκταση της τελωνειακής ενώσεως με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία του Γιούνκερ στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λόγω της αλλαγής στην γερμανική πολιτική.

Εξελίξεις στο Κουρδιστάν

Ένας άλλος παράγων είναι το Κουρδικό. Στην επικράτεια του Ιράκ προβλέπεται δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά τις Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ για τις προεδρικές εκλογές στο ανεξάρτητο Κουρδιστάν έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το Ιράκ έχει εντατικοποιήσει την εκστρατεία του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIL).

Από την άλλη, Τουρκία και Ιράν έχουν ευθέως εκφραστεί κατά της ανεξαρτησίας λόγω του κινδύνου να έχει προφανείς συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα ο τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu ο οποίος διατηρούσε καλές σχέσεις με την ηγεσία του  Ιρακινού Κουρδιστάν του Masoud Barzani.

Ενδιαφέρον έχει η στάση των ΗΠΑ. Βαγδάτη, Άγκυρα και Τεχεράνη απορρίπτουν πλήρως το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να αναβληθεί, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα, επειδή εκτιμά ότι θα αποτελέσει περισπασμό στον πόλεμο εναντίον του ISIL . Πάντως το δημοψήφισμα αφήνει ανοιχτά πολλά ζητήματα μεταξύ των Κούρδων καθώς το εκτός νόμου PKK θεωρεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προπαγανδιστική κίνηση εκ μέρους των Κούρδων του Ιράκ.

Πρόβλημα για τις ισορροπίες στην περιοχή παρουσιάζει το Τουρκμενιστάν και η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ η οποία θα περιληφθεί στο δημοψήφισμα. Οπωσδήποτε ο Σεπτέμβριος θα είναι καυτός μήνας για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

(Φ. 216)

 

 

Advertisements