ΡΩΣΙΑ: Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας προειδοποιεί «Έρχεται γεωπολιτική καταστροφή» «Ο Ψυχρός Πόλεμος θα μοιάζει με παιδικό παιχνίδι»

Χωρίς τίτλο.png

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ημέρες διακοπών και γενικής ευωχίας, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσίευσαν μιαν πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ο ερωτώμενος ήταν ο Χέρμαν Γκρεφ, πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Σμπέρμπανκ. Ο Γκρεφ απευθύνει μέσω της εφημερίδος μιαν ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον Δυτικό κόσμο για το νέο έτος, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξωθήσουν στα όριά της την Ρωσία με νέες κυρώσεις εναντίον της, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες απειλές τους με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Χρειάζεται εδώ να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών στο ότι ο Γκρεφ είναι ένας ευφυής, ικανός και ευρύτατα σεβαστός επιχειρηματίας, μια ηγετική μορφή στην Ρωσική πολιτική σκηνή, ο άνθρωπος-κλειδί για την εφαρμογή των φιλελεύθερων πολιτικών στην ρωσική οικονομία, και μέλος του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ένας άνθρωπος μάλλον κλειστός και καθόλου ευέξαπτος όπως άλλωστε και ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Γκρεφ, μεταφέροντας – σε γνώση του Ρώσου προέδρου- σχετικές συζητήσεις, έκανε λόγο για έναν «πυροκροτητή τρομακτικών εξελίξεων» αναφερόμενος στις απειλές ορισμένων πολιτικών στο αμερικανικό Καπιτώλιο να αποκόψουν την Ρωσία από την πρόσβαση στο γνωστό εργαλείο διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Η απειλή αυτή πλανάτο στον αέρα από την αρχή της επιβολής των κυρώσεων στην Ρωσία το 2014, μετά τα γεγονότα της προσάρτησης της Κριμαίας και της ρωσικής καταστολής στο Ντονμπάς.

Ο Γκρεφ δήλωσε πως ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την πρόσβαση στο SWIFT θα προκαλούσε ισχυρά ρωσικά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ο Ρώσος παράγοντας προειδοποίησε ότι ενώ έως τώρα η Ευρώπη σήκωσε όλο το βάρος και πλήρωσε υψηλό τίμημα για τις κυρώσεις, και οι ΗΠΑ παρέμειναν αλώβητες, στην επόμενη ρωσική απάντηση, οι ΗΠΑ θα πληρώσουν αυτές το τίμημα. Το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι μια αναμέτρηση που θα κάνει «τον Ψυχρό Πόλεμο να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι».

Η προειδοποίηση έρχεται ύστερα από ισχυρές ανησυχητικές ενδείξεις για εκτός ελέγχου εξελίξεις στην ουκρανική κρίση η οποία προκλήθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεοράσεως τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των βομβαρδισμών εναντίον πολιτών στις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, των ισχυρότερων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Εν τω μεταξύ η Ρωσία αποσύρει τους Παρατηρητές της από το Ντονμπάς, γεγονός που προκαλεί την εκπεφρασμένη ανησυχία της Πολωνίας αλλά και άλλων χωρών που συμμετέχουν στην δύναμη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται ότι η αποχώρηση των Ρώσων αξιωματούχων θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό τους που βρίσκεται στην περιοχή. Δεν αποκλείουν μάλιστα η κίνηση αυτή των Ρώσων να αποτελεί το πρελούδιο για μια πιο εκτεταμένη ρωσική παρέμβαση στην Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έδωσαν την άδεια για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, μια καθαρή παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που η Ρωσία έχει θέσει ξεκάθαρα.

Η νέα προκλητική για την Μόσχα στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς του Κιέβου, εκτιμάται ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου από το «βαθύ κράτος» στην Ουάσιγκτον ώστε να εξουδετερωθούν πλήρως οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες κατατείνουν προς μια συνεννόηση με την Μόσχα. Εάν υπάρξει κλιμάκωση των μαχών στα Νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και η Ρωσία συνδράμει τους αντάρτες, θα αιτιολογηθεί η επιβολή δραστικών οικονομικών μέτρων εναντίον της, μέρος των οποίων θα είναι η αποβολή της από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, σενάριο το οποίο έκανε σαφές στην συνέντευξή του ο Γκρεφ.

Να σημειώσουμε εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η SWIFT είναι μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τις Βρυξέλλες. Οποιαδήποτε εντολή για άρνηση της εταιρείας να παράσχει στην Ρωσία πρόσβαση στις υποδομές της, θα πρέπει όμως να προέλθει από την Βελγική κυβέρνηση η οποία εν τω μεταξύ προετοιμάζει την επίσκεψη του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ στην Μόσχα στο τέλος Ιανουαρίου.

Σε ομιλία του που απηύθυνε σε εκατόν τριάντα  και πλέον πρέσβεις του Βελγίου σε όλο τον κόσμο, ο Βέλγος πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση για την ανανέωση και την διεύρυνση του διαλόγου με την Ρωσία, παρά τις διαφορές στο ζήτημα της Ουκρανίας και παρά τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Οι συζητήσεις μεταξύ Ρώσων και Βέλγων, θα αφορούν κυρίως στον υπό κατασκευή σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο φλαμανδικό λιμάνι Ζιμπρούγκα, και συμφωνίες μεταξύ του Ρώσου εξαγωγέα αερίου Νόβατεκ και του Βέλγου διανομέα Φλούξις. Μια ευνοϊκή εξέλιξη των συνομιλιών θα καταστήσει το Βέλγιο τον κυριότερο ευρωπαϊκό διανομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου προερχόμενου από το Γιαμάλ, στην βόρειο Σιβηρία, αλλά και αντίπαλο δέος της Πολωνίας η οποία πρόσφατα άνοιξε τον δικό της σταθμό διανομής Αμερικανικού αερίου με σκοπό επίσης να καταστεί πανευρωπαϊκός διανομέας.

Οποιαδήποτε εντατικοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ιδιαίτερα η αποκοπή της από την πρόσβαση στην SWIFT, θα σημάνει το πρόωρο τέλος των βελγικών σχεδίων και θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της Φλάνδρας. Αυτό δεν το επιθυμεί ο Μισέλ για έναν επιπλέον λόγο: ρυθμιστικό ρόλο στην κυβέρνηση συνασπισμού έχει το Φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία -NV-A, και σε μια τέτοια περίπτωση θα προκαλούνταν κυβερνητική κρίση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το 2018 θα είναι κρίσιμο και θα απαιτήσει εκ μέρους της λεπτούς χειρισμούς εν μέσω μιας διεθνούς πολιτικο-οικονομικής καταστάσεως η οποία ρέπει προς το χάος.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

(Φ. 233)

Advertisements