Το παρεμπόριο πάει… παραλία

Ένα ατέλειωτο… παζάρι έχει στηθεί πάνω στις αμμουδιές των παραλιών της χώρας, μόνο που στην περίπτωση αυτή οι πάγκοι είναι «κινούμενοι». Όταν οι πόλεις αδειάζουν και οι κάτοικοί τους αναζητούν την δροσιά της θάλασσας, τους ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες παράνομοι τριτοκοσμικοί μικροπωλητές που ψάχνουν την πελατεία τους μεταξύ των λουομένων. Οι «επισκέψεις» γίνονται κατά ριπάς…

Πριν προλάβει να περάσει ο ένας πλανόδιος και να σου διαφημίσει την πραμάτεια του από τα προϊόντα που φωνάζουν από μακριά ότι είναι «μαϊμού» και η χρήση τους (γυαλιών ηλίου, αρωμάτων, αποσμητικών και… αντηλιακών) αποτελεί κίνδυνο για τους αγοραστές, εμφανίζεται ο δεύτερος και στην συνέχεια ο τρίτος και ο τέταρτος. Μέσα σε τρία λεπτά μπορεί να σε «ενοχλήσουν» την ώρα που κοιμάσαι, συζητάς με την παρέα σου ή παρακολουθείς το κύμα να σκάει στα πόδια σου, πάνω από δέκα πλανόδιοι.

Πρόκειται για μια εικόνα που δεν αρέσει στους περισσότερους τουρίστες οι οποίοι επιθυμούν ηρεμία στις διακοπές τους και όχι το ατελείωτο πηγαινέλα δεκάδων ατόμων αδιευκρίνιστης εθνικότητας πάνω από τα κεφάλια τους.

Αλλά και οι καταστηματάρχες των τουριστικών και παραθαλάσσιων περιοχών που δυσανασχετούν με την κατάληψη των παραλιών από τους λαθραίους εμπόρους, θεωρούν ότι πλήττονται οικονομικά από την παράνομη δραστηριότητα που τους στερεί πολύτιμα έσοδα, σε περίοδο μάλιστα παρατεταμένης κρίσης.

Οι ίδιοι απευθύνθηκαν, όπως αποκαλύπτουν, στους εμπορικούς συλλόγους τους, οι οποίοι έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, από τα οποία εισέπραξαν μόνο υποσχέσεις. Όπως αυτή, που έλαβαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας σε σύσκεψη που είχαν πριν περίπου δύο μήνες, με τον συντοπίτη τους Υ.Ε.Ν. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο τελευταίος τους διαβεβαίωσε ότι θα παταχθεί, με την συνεργασία του Λιμενικού Σώματος (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όλες οι παραλίες της χώρας) το παρεμπόριο.

Την ίδια απάντηση πήραν και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, παράγοντες της αγοράς), από άλλους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς δήμους.

Τελικά, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα του Βενιζέλου – Σαμαρά, όπου δίκαιο είναι μόνο το δίκαιο του λαθρομετανάστη, το Λ.Σ. ούτε περιπολίες ξεκίνησε ούτε δόθηκε εντολή στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. να «σαρώσει» τις πλαζ, συλλαμβάνοντας όσους πωλούν «πειρατικά» προϊόντα και βρίσκονται παράνομα στην χώρα μας. Επαγγελματίας που μετείχε σε μια από τις πολύωρες συναντήσεις – «φιέστα», όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, με κυβερνητικούς αξιωματούχους που υποτίθεται ότι θα τους βοηθήσουν να σταματήσει η δράση των μικροπωλητών της… άμμου, μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ», έκανε λόγο «για εμπαιγμό και φαρσοκωμωδία».

Όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχει πολιτική βούληση να τους κυνηγήσουν. Απλώς πιάνουν μερικούς έτσι για το θεαθήναι, τους κατάσχουν τις “μαϊμούδες” και μετά τους αφήνουν ελεύθερους».

Άλλος συνάδελφός του που μετέφερε το κατάστημα ένδυσης που είχε, από το κέντρο της Αθήνας στην παραλιακή ζώνη του Αλίμου, αφού στολίζει με πλήθος κοσμητικών επιθέτων τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, αλλά και τον προκάτοχό του Κωστή Χατζηδάκη, κάνει λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και αναφέρει επεισόδιο που είχε με διοικητή τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, όταν του έδωσε στοιχεία με τις διευθύνσεις των «προμηθευτών» των πλανόδιων.

«Ολόκληρο φάκελο του έδωσα για τις δύο μεγάλες αποθήκες με είδη απομίμησης στην οδό Αρτεμισίου στον Βοτανικό», αλλά αυτός του είπε χωρίς να ντραπεί ότι «από το υπουργείο υπάρχει εντολή μόνο για περιστασιακούς ελέγχους», προσθέτει γεμάτος αγανάκτηση.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δήμου της Ανατολικής Αττικής που το καλοκαίρι ο πληθυσμός του σχεδόν δεκαπλασιάζεται, αφού μιλάει για κατάληψη των παραλιών της περιοχής του από ορδές μικροπωλητών με την ανοχή της Αστυνομίας, απευθύνεται προς τους καταναλωτές.

«Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι κανείς εξοικονομεί χρήματα αγοράζοντας από τους πλανόδιους προϊόντα μαϊμού, που έχουν συνήθως κόστος το 1/10 ενός επωνύμου – γνησίου».

«Τα περισσότερα από τα είδη χαλάνε μετά από μερικές χρήσεις, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, δερματικές παθήσεις ή μολύνσεις».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ιδιαίτερα «τα τατουάζ με την χένα που κάνουν διάφοροι αλλοδαποί, κυρίως Πακιστανοί και Κινέζοι, είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς γίνονται χωρίς να τηρηθεί υγειονομική προστασία».

«Γυαλιά» ηλίου με τρία ευρώ 

Στο ερώτημα γιατί αγοράζουν από τους πλανόδιους, ενώ γνωρίζουν ότι το εμπόρευμά τους είναι «σκάρτο» και σε λίγο καιρό θα το πετάξουν, η απάντηση που λάβαμε από μια παρέα εφήβων που έκαναν το μπάνιο τους στην παραλία του Αλίμου ήταν η εξής:

«Με τρία ευρώ παίρνουμε “φίρμας” που στα καταστήματα κάνουν 150 και 200 ευρώ. Έτσι κάνουμε και το εφέ μας!»

Πάντως, όπως λένε οι ίδιοι, πριν την αγορά προηγείται παζάρι αρκετών λεπτών, αφού ο τριτοκοσμικός μικροπωλητής ζητά αρχικά π.χ. για ένα βραχιόλι χειρός δύο ευρώ για να «πέσει» τελικά στο ένα.

Το ανησυχητικό είναι ότι μεταξύ των προϊόντων που πωλούνται στους αυτοσχέδιους πάγκους (φτιαγμένους κυρίως από χαρτόνια) βρίσκονται γυναικεία «καλλυντικά» τα οποία προσφέρονται αντί δύο ευρώ, που παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια.

Σύμφωνα με γιατρό στην οποία απευθύναμε το ερώτημα,  «οι “παρασκευαστές” προέρχονται από χώρες (Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν) όπου η ελονοσία είναι ενδημική και μπορεί να την μεταφέρουν μέσω υπνοζωιτών (μορφής πλασμωδίου) σε όσους χρησιμοποιούν τα δήθεν κοσμετικά είδη που τους πλασάρουν οι παράνομοι μικροπωλητές».

Γιατρός που επί σειρά ετών διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μας επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι το 60% των λαθρομεταναστών από τις συγκεκριμένες χώρες αλλά και τα κράτη της ζώνης του Μαγκρέμπ (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία) πάσχουν από λοίμωξη με το μικρόβιο plasmοdium vivax που κοινώς λέγεται μαλάρια και σε εμάς είναι γνωστή ως ελονοσία. Δηλαδή δεν φτάνει που οι (νεο)εποικιστές λαθρο-μικροπωλητές δεν πληρώνουν ούτε δασμούς, ούτε ΦΠΑ, φόρους, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, μισθούς και ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν και πηγή για την μετάδοση επιδημιών.

Να τους χαίρονται οι δοσίλογοι υπουργοί της κατοχικής κυβέρνησης Βενιζέλου – Σαμαρά και οι «αδέκαστοι» δικαστικοί λειτουργοί που για μια ακόμη φορά «ποιούν την νήσσαν», όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν λαθρομετανάστες.

Γ. Φράγκος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ Φ.56 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΕΜΠΡΟΣ