«Ταμείο Μολυβιάτη» Δέκα χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας… και τα λεφτά που ποτέ δεν εισέπραξε ο Ηλειακός λαός

4

 

Συμπληρώνονται ακριβώς δέκα χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, τις καταστροφικότερες που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Ο νομός Ηλείας, θύμα της αναλγησίας του κράτους, γνώρισε την τέλεια καταστροφή. Νεκρά παιδιά, νεκροί πυροσβέστες που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και χιλιάδες περιουσίες, κόποι μιας ζωής,  έγιναν στάχτη σε μερικά δευτερόλεπτα, και για όλα αυτά έφταιγε ο “στρατηγός άνεμος” …τρομάρα τους.

Όλοι θυμόμαστε τότε, πως η είδηση της καταστροφής πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, ενεργοποιώντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη τους Έλληνες ομογενείς, αλλά και ξένους φιλέλληνες, οι οποίοι πρόσφεραν προς βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Ηλείας, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, 210.000.000 τον αριθμό, τα οποία όπως τόνιζαν στον ξένο τύπο, απευθύνονταν σε κάθε οικογένεια που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές. Θα επενδύονταν δηλαδή για ανακατασκευές καμμένων χωριών, για επαναδενδροφυτεύσεις καμμένων ελαιόδεντρων, για δημιουργία αγροτικών ιατρείων, για αγορά ασθενοφόρων κτλ. Αφού λοιπόν συγκέντρωσαν  τα χρήματα αυτά, τα έστειλαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου κάθε πυρόπληκτος δήμος της Ηλείας, με συγκεκριμένα στοιχεία, θα απαιτούσε νόμιμα μέρος των  χρημάτων για τις συγκεκριμένες αποκαταστάσεις.

Με πανουργία η τότε κυβέρνηση της ψευτοδεξιάς ΝουΔούλας, και με πρωθυπουργό τον Κωστάκη Καραμανλή, με την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, αποφασίζουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα αυτά και να δημιουργήσουν το περίφημο Ταμείο Μολυβιάτη. Στην συνέχεια το 2011 καθ’ υπόδειξιν της τρόικας που κυβερνάει την Ελλάδα, το ταμείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τότε είναι που χάθηκε εντελώς η μπάλα.

Με ποια δικαιοδοσία και απόλυτο θράσος, δέσμευσαν δωρεές χρημάτων που απευθύνονταν στον πολύπαθο Ηλειακό λαό; Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν αντέδρασαν στην παραπάνω ενέργεια; Ποτέ δεν απολογήθηκαν.

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως ομάδες ομογενών που είχαν δημιουργήσει συλλόγους τοπικών κοινοτήτων και συλλόγους πόλεων του νομού, καλούσαν δημάρχους και προέδρους, παραδίδοντάς τους επιταγές, με χιλιάδες ευρώ, που αν τα προσθέσουμε και αυτά, αγγίζουν ένα τεράστιο ποσό.

Αν στην Ελλάδα οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι εγχώριοι υποτακτικοί τους  επέβαλαν την οικονομική κρίση το 2009, στην Ηλεία η κρίση άρχισε από το 2007.

Σημαντικό μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό χρησιμοποιούνται  σήμερα για έργα που ουδεμία σχέση έχουν με πυρκαγιές και πυρόπληκτους, και χρησιμοποιούνται σε περιοχές που ουδεμία σχέση έχουν με τις φωτιές του 2007.

Σε αυτά τα έργα, δεν υπάρχει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο για την Ηλεία, που τα τελευταία χρόνια, έχει τόσο δοκιμαστεί από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από το 2014 έως σήμερα έχουν εγκριθεί έργα που αφορούν περιοχές από όπου ουδέποτε πέρασε η πυρκαγιά του 2007. Αναφέρω χαρακτηριστικά, 336.850 ευρώ με αντικείμενο “βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου” τοπικής κοινότητας Γερακίου του Δήμου Αμαλιάδας, 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση οδικού δικτύου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, 550.000 ευρώ, για επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, 544.727ευρώ, στον Δήμο Ζαχάρως για αντιδιαβρωτική προστασία των οδών, εγκρίθηκαν επίσης, 2 έργα στην Αιτωλοακαρνανία και 1 έργο στην Αχαΐα, δόθηκαν χρήματα για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και συντήρηση αρχαιολογικών χώρων στο νησί της Ρόδου (!), έργα τα οποία πληρώθηκαν από το ταμείο Μολυβιάτη, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, αν όλοι αυτοί που δώρισαν τα χρήματά τους το 2007 για την ανακούφιση των πληγέντων περιοχών  γνώριζαν πού θα κατέληγαν, τι πραγματικά θα έκαναν; Φέτος παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Αν πραγματικά συμβεί το καταστροφικό φαινόμενο που συνέβη πριν δέκα χρόνια στην Ηλεία, πιστεύει κανείς πως οι ομογενείς θα ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα έτσι όπως ενεργοποιήθηκαν το 2007; Όχι, γιατί γνωρίζουν τα εγχώρια λαμόγια που μας κυβερνούν. Γνωρίζουν τους πραγματικούς εχθρούς της Πατρίδας, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που εδώ και οκτώ χρόνια έχουν παραδώσει την Ελλάδα, στους διεθνείς τοκογλύφους.

Νίκος Κρέσπης

1 comments

  1. Όλοι τους είναι Κλέφτες, ψεύτες, λοποδητες., Ντροπή τους

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.