ΕΜΠΡΟΣ σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς τίτλο

ΛΕΣΒΟΣ

Τα όριά τους έχουν ξεπεράσει γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό στις μονάδες Υγείας στην Λέσβο.

Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας, όπου συνωστίζονται καθημερινά εκατοντάδες τριτοκοσμικοί που καταφτάνουν καθημερινά από τα μικρασιατικά παράλια, δεν υπάρχουν οι βασικές ειδικότητες γιατρών.

Όσοι γιατροί υπηρετούσαν στο νησί και διέθεταν… «δόντι» ή «μπάρμπα στο υπουργείο Υγείας», πήραν των «ομματιών» τους και ανεχώρησαν για την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μη αντέχοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Τα κενά που άφησαν πίσω τους δεν έχουν καλυφθεί, ούτε προβλέπεται να πληρωθούν, γιατί όσοι συνάδελφοί τους έχουν ερωτηθεί σχετικά, αρνούνται να πάρουν μετάθεση για την Λέσβο, αφού είναι ενημερωμένοι για τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες υγείας.

Για παράδειγμα, το Κ.Υ. Καλλονής λειτουργεί χωρίς ακτινολογικό, χωρίς παιδίατρο και χωρίς γιατρό μικροβιολόγο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα άλλα κέντρα υγείας, όπου εκτός από γιατρούς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, φύλακες και πληρώματα ασθενοφόρων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν κυριολεκτικά ανέβει στα «κάγκελα», καθώς με τέσσερα οχήματα μόνο, καλούνται να εξυπηρετήσουν όλο το νησί, από τα επείγοντα περιστατικά έως τους λαθρομετανάστες που συρρέουν διαρκώς.

Αλλά και τα ασθενοφόρα αυτά είναι πεπαλαιωμένα και ζήτημα είναι αν θα αντέξουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού καθημερινά κάνουν ατέλειωτες διαδρομές.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, σύμφωνα με καταγγελία τραυματιοφορέα στο «ΕΜΠΡΟΣ», τα πληρώματα των ασθενοφόρων δέχονται απειλές από τους «αλληλέγγυους» που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει» στο νησί, παρακάμπτοντας με τις πλάτες των τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τις επίσημες αρχές (Αστυνομία και Λιμενικό).

Ο συγκεκριμένος, ουκ ολίγες φορές, έχει δεχτεί μαζί με τους συναδέλφους του λεκτική επίθεση από περιθωριακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αλλοδαποί που παριστάνουν τους προστάτες των λαθρεποίκων, γιατί άργησαν, σύμφωνα με αυτούς, να ανταποκριθούν σε κάποια κλήση τους.

Αποτέλεσμα είναι τόσο ο ίδιος, όσο και η πλειοψηφία του παραϊατρικού προσωπικού, ν’ αναζητούν τρόπους απόσπασης ή μετάθεσης στην ηπειρωτική χώρα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, το «αριστερό» υπουργείο Υγείας διαμήνυσε ότι ενδέχεται να μην ανανεωθούν οι θητείες των 18 επικουρικών  γιατρών.

Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία του νοσοκομείου θα καταρρεύσει και η ζωή των ασθενών τίθεται εν κινδύνω.

Βέβαια, όλ’ αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για τον οποίο προτεραιότητα έχει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ορδών από τα βάθη της Ανατολίας και της Αφρικής.

(Φ. 122)